Şırnak’ın Cizre ilçesinde yaşanan çatışma nedeniyle sokağa çıkma yasağı uzatıldı. İlçede gece boyunca silah sesleri kesilmezken, ilçeye bugün de çok sayıda asker ve polis sevk edildi. HDP’nin gönderdiği heyet de ilçeye gitti.

Şırnak Valiliği bugün öğle saatlerinde yaptığı açıklamada dün Cizre’de ilan edilen sokağa çıkma yasağının bugün devam ettiğini açıkladı.
Açıklamada şunlar ifade edildi:

“İlimiz Cizre İlçesi’nde vatandaşlarımızın huzur ve güvenini bozan, can ve mal güvenliğini tehdit eden ve roket, patlayıcı, uzun namlulu silahlarla saldıran bölücü terör örgütü mensuplarına ve bölücü terör örgütü mensuplarınca el yapımı patlayıcı, bomba, mayın düzenekleri yerleştirilerek oluşturulmuş hendek ve barikatların bertaraf edilmesine yönelik güvenlik kuvvetlerimizce yapılan çalışmalar titizlikle sürdürülmekte olup, bu çerçevede vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için sokağa çıkma yasağı devam etmektedir.”

HDP HEYETİ CİZRE'DE

Sokağa çıkma yasağı ilan eden Valilik, ilçeye giriş çıkışları da kapatırken, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) bölgeye gönderdiği heyetin de ilçeye girişi sabah saatlerinde engellenmişti.

HDP Diyarbakır milletvekilleri Sibel Yiğitalp, Nursel Aydoğan, Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, Şırnak Milletvekili Aycan İrmez ve Cizre Belediye Eş Başkanı Leyla Birlik, kentin giriş yolunu zırhlı araçlarla kesen askerler tarafından engellenmişti.

Bunun üzerine yürüyerek ilçeye giden heyet, engellemeler karşısında saatler sonra ilçeye ulaşabildi.

İlçede asker ve polisin operasyonları da protesto edildi. 

İKİ ÖLÜ VAR 

HDP Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada, saldırıların başlamasıyla birlikte dün gece bir heyetin ilçeye hareket ettiği ancak keyfi engellemelerden dolayı saatler sonra ilçeye ulaştığı belirtilerek, milletvekillerinden oluşan ikinci bir heyetin de ilçeye hareket ettiği bilgisi verildi.

İMC'de yer alan habere göre, HDP’nin ikinci heyetinde, HDP’li vekiller Leyla Güven, Ziya Çalışkan, Ayşe Acar Başaran ve Mehmet Ali Aslan, yer alıyor.
İmret: İki ölü var

Cizre Belediye Eş Başkanı Başkanı Leyla İmret, sokağa çıkma yasağını protesto için sokağa çıkanlara polisin müdahale ettiğini ve yoğun çatışmaların olduğunu söyledi.

Telefonlar kesik olduğu için mahallelerden haber alamadıklarını söyleyen İmret, “Bu çatışmalarda maalesef 2 kişinin öldüğü bilgisini aldık. Birçok yaralı var” dedi.

POLİS VE ASKER SEVKİYATI

ilçede gece boyunca silah sesleri kesilmezken, GSM bağlantılarının kesik olduğu ilçeye sabah saatlerinde de çok sayıda asker ve polis, sevk edildi.

Sevkedilen araçların çoğunda plaka olmadığı gözlendi.

Erzincan ve Bingöl’den sevk edilen güvenlik güçleri, şehrin değişik yerlerine konumlandırıldı.

ŞIRNAK’TA KEPENK KAPATMA

Cizre’de mahallelere yönelik polis saldırılarını protesto eden Şırnaklılar da kepenklerini kapattı.
Öğleden sonra kepenkler indirerek Cizre’de yaşananlar protesto edildi.
Kapatılan kepenkler üzerine kentte sessizliğin hakim olduğu belirtildi.

İDİL’DE YÜRÜYÜŞ


Şırnak’ın İdil ilçesinde Cizre’de yaşananları protesto etmek amacıyla yürüyüş yapıldı.
Yürüyüşte, HDP, DBP Eş Başkanları Ramazan Vesek, Hasan Yalman, STK temsilcileri, Belediye Eş Başkanları, İl encümenleri, Belde Belediye Eş Başkanları da yer aldı.

Çevre yolunda devam eden yürüyüş, polisler tarafından engellendi. Burada yaşanan kısa süreli tartışmanın ardından açıklama yapıldı.
Ardından oturma eylemi yapıldı, Cizre ve Mardin yolu trafiğe kapatıldı.

UÇAK SEFERLERİ İPTAL EDİLDİ

Şırnak’ın Cizre İlçesi’nden geçen uluslararası İpek Yolu da Cizre’deki sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar nedeniyle ulaşıma kapandı.
Silopi İlçesi’nde, Habur’a gidenler de Mardin’in Nusaybin ve Şırnak’ın İdil ilçelerinde bekletiliyor. Araç kuyruklarının 30 kilometreye kadar uzadığı belirtildi.

Cizre ve İdil ilçeleri arasında bulunan Şerafettin Elçi Havalimanı’ndan bugün ve yarın yapılacak tüm uçak seferleri iptal edildi.
İlçede çatışmalar devam ediyor.