HDP Genel Merkezi'nin ateşe vermesine ilişkin açılan davanın duruşmasında, "binayı ateşe verdiğini" kabul eden ve "Binanın içerisinde insan aradım" diyen sanık Doğan Haydar Ciritçioğlu, tahliye edildi.

DİHA'nın haberine göre HDP'yi korumakla görevli olan polis ise, avukatların, "neden silah çekmedin" sorusuna da, "bu tür olaylarda silahımıza el konulabilir" sözleriyle silah çekmediğini, atılan gaz sonrası kendilerinin kaçtığını söyledi.

7 Eylül tarihinde HDP Genel Merkezi'ne yönelik gerçekleştirilen saldırı ve genel merkezin ateşe verilmesine ilişkin açılan davanın ilk duruşması Ankara 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada, tutuksuz 4 sanık ile tutuklu tek sanık olan Doğan Haydar Ciritçioğlu'nun yanı sıra tarafların avukatları da hazır bulundu.

Duruşmanın başında HDP avukatı ve aynı zamanda HDP Parti Meclisi üyesi olan Pınar Akdemir, soruşturmanın eksik yürütüldüğünü ve işlenen suçun Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar kapsamında olduğunu belirterek, "Davanın, Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülmesi yanlıştır. Mahkeme görevsizlik verip, kovuşturmayı yürütmekle görevli olan Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne dosyayı göndermesi gerektiğini düşünüyoruz. Yapılan saldırı örgütlüdür, bu saldırıyı yapanlarda örgüt üyeliğinde yargılanmalıdır. Yapılan saldırı da kasten adam öldürme suçu ve fiili vardır " dedi.

HDP avukatları olay günüyle ilgili sanıklara sordukları sorulara sanıklar, "Grubun arkasındaydık. Nereye gittiklerini bilmiyorduk. HDP'nin önüne gittiğimizde öğrendik" gibi cevaplar verdi. HDP avukatları, dosyada yargılanması gerekenin sadece 5 kişi değil saldırıda yer alan yüzlerce kişi olduğunu belirterek, "Bu saldırı planlıydı. Görüntüler de hiç kimse tespit edilmemiş mi? Dosyaya ciddiyetsiz yaklaşılmış" tepkisini gösterdi.

Olay günü HDP'yi korumakla görevli polislerden Orhan Demirci ise, tanık olarak dinlendi. Demirci, ifadesinde HDP'ye saldırganların önlem alan çevik kuvvet polisini aştığını, kendilerinin ise HDP Genel Merkezi'ne saldıran gruba hitaben; yaptıkları şeyin yanlış olduğunu ancak kitlenin kendilerini zorlayarak binaya saldırdıklarını savunarak, "O sırada çevik polis gaz kullandı. Bizim gaz maskemiz olmadığı için etkilendik oradan kaçtık" dedi.

POLİS SİLAH ÇEKMEDİ

Tanık polis, avukatların, "Siz neden silah çekmediniz? Size yönelik saldırıdan dolayı polise mukavemmeten şikayetçi oldunuz mu?" şeklindeki sorularına, "Şikayetçi olmadım çünkü yaralanmadım. Ayrıca bu tür olaylarda silah çekildiğinde silaha el koyma tehlikesi doğar" şeklinde konuştu.

Mahkeme Başbakanı, HDP avukatlarının dosyada görevsizlik verilerek, dosyanın 2.Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesi ve soruşturmanın kasten adam öldürmek ve örgüt kurma ve üyeliğinden dava açılması taleplerini reddetti. Mahkeme heyeti, "binayı yaktığını, bina içerisinde bütün katlarda insan aradığını" açık açık ifade etmesine rağmen tutuklu tek sanığı, "delillerin toplandığı ve karartılamayacağı" iddiasıyla tahliye etti. Duruşma 12 Aralık 2015 tarihine ertelendi.


(DİHA)