IŞİD’in Diyarbakır’da HDP’nin 5 Haziran 2015 tarihindeki seçim mitingine yönelik saldırısına ilişkin açılan davasının 6’ncı duruşması Ankara Sincan Batı adliyesi 2’nci Ağır Ceza Mahkemesinde başladı. Duruşmaya 10 Ekim katliamında hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaralananlar da katıldı.

Serkan Alan'ın Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, saldırıda iki bacağını kaybeden sinemacı Lisa Çalan’da duruşmaya katıldı. Çalan “Herkesi adalet arayışı için buraya çağırıyorum” dedi.

Saldırı sırasında 5 kişi hayatını kaybederken 400’ü aşkın kişi de yaralanmıştı. Katliamı düzenlediği iddia edilen sanıklar İsmail Kormaz, Mustafa Kılınç, Orhan Gönder, İlhami Balı, Burhan Gök hakkında ‘Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme’, ‘nitelikli öldürme’, ‘nitelikli öldürmeye teşebbüs’, ‘tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma’ veya el değiştirme suçlamasıyla dava açılmıştı. 

MAHKEME TALEPLERİ REDDETTİ

Haziran ayında yapılan 5’inci duruşmada müşteki avukatları İçişleri Bakanlığı’nın saldırıda ihmali olduğu şüphesiyle Diyarbakır Emniyeti hakkında yürüttüğü soruşturma dosyası ve olay günü kolluk kuvvetleri arasında geçen konuşmaları istemiş mahkeme heyeti bu talebi reddetmişti.

Geçen duruşmada katliam alanına bombayı koyduğu şüphesi ile yargılanan Orhan Gönder’in sorulan soruları yanıtlamadığını belirten avukatlar aynı soruların mahkeme heyeti tarafından sorulması talebi de reddedilmişti.

Bugünkü duruşmada Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’nden gelen yazıda sanık Orhan Gönder’in yanında bulunan mavi kimlikli kişinin kimliğinin tespit edilemediği belirtildi.

10 EKİM DERNEĞİ’NDEN DAVAYA KATILMA TALEBİ

10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, davaya katılma talebinde bulundu. Çoşgun şunları söyledi:

“Hepimiz biliyoruz ki 5 haziran 2015 süreci IŞİD katliamlarının devam ettiği ve sonrasında yaşanan 3 katliamın start günüydü. Ankara’da 10 Ekim 2015 tarihinde yaşanan 102 kişinin hayatını kaybettiği katliam için dernek kurulmuştur. Buradaki faillerin de barış isteyenlere sivillere karşı oldukları için müdahil olmak istiyoruz. Diyarbakır katliamı gerçek anlamda aydınlatılsa Ankara katliamı olmayacaktı.”