HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ imzasıyla BM Hukuk Dışı, Keyfi ve Yargısız İnfazlar Özel Raportörü Christof Heyns’e gönderilen yazıda 20 Temmuz 2015 tarihinden itibaren yaşanan bazı olaylar sıralanarak 'yargısız infaz' incelemesi başlatılması istendi.

'YARGISIZ İNFAZLAR, ŞÜPHELİ ÖLÜM, FAİLİ MEŞHUL ÖLÜM...'

BM Raportörlüğü'ne yapılan inceleme başvurusunda olaylar tarihleriyle ve oluş şekilleriyle yer aldı. Demirtaş ve Yüksekdağ, Kilis, Şırnak, Mardin ve Ağrı'da "yargısız infazlar", Diyarbakır'da "şüpheli ölüm", Mersin'de "faili meçhul ölüm" vakaları yaşandığını belirterek, dilekçede bunları isim ve yer vererek aktardı.

‘ADLİ BİR İŞLEM VE SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMEDİ’

Demirtaş ve Yüksekdağ, başvuru konusu olayların tamamının kendilerince hukuk dışı, keyfi ve yargısız infaz olarak değerlendirildiğini belirtti.

"Daha önce gerçekleşen benzer olaylar bakımından Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin bugüne kadar adli bir işlem ve soruşturma yürütmediğini" ileri süren Demirtaş ve Yüksekdağ, "Benzer olaylarda hükümetin yaklaşımı ve başvuru konusu olaylar sonrası yapılan açıklama ve olası failleri aklamaya dönük girişimler ile soruşturma dosyasındaki işlemlerle ilgili gizlilik kararı verilmesi, dolayısıyla kurbanların yakınları ve vekillerinin dosyaya ulaşmada soruşturmaya katılmalarının engellenmesi bakımından da başvuru zorunluluğu doğmuştur" ifadesini kullandı.

Aktarılan olaylara ilişkin BM mekanizmaları içerisinde inceleme başlatılması gerektiğini savunan Demirtaş ve Yüksekdağ, başvuru dilekçelerinde şunları kaydetti:

"Olaylar ile ilgili ulusal mekanizmalar düzeyinde sorumluların ve faillerin açığa çıkarılarak yargılanması temel amacımız ve kaygımız olmakla birlikte yaşadığımız ülkede sivil kayıpları ve yargısız infazlar bakımından yargı ve hükümet uygulamaları 'cezasızlık' politikasının halen çok güçlü bir şekilde uygulandığını göstermektedir. Yine en temel korkularımızdan biri de çatışmalı süreçte bu tür yargısız infaz ve toplu sivil katliamlarının bundan sonra da artarak yaşanabileceği ihtimalinin güçlü olmasıdır. Bu noktada uluslararası kurumların ve işletilecek mekanizmaların yaptırım gücü ve önleyiciliğini önemsemekteyiz. Belirtilen bu sebepler itibariyle, başvurucu ve bildirimde bulunanlar olarak, raportörlüğünüzün belirtilenler başta olmak üzere bundan sonra gelişecek hukuk dışı, keyfi ve yargısız infazlar ile ilgili inceleme başlatması için tarafınıza çağrıda bulunmaktayız."