HDP, Kürtçe eğitim için açılan okulların mühürlenmesini kınayarak, anadilde eğitim hakkının, en temel insan haklarından biri olduğu ve pazarlık konusu yapılamayacağını söyledi.

Halkların Demokratik Partisi Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Kürtçe eğitim için açılan okulların kapatılmasını kınadı.

HDP açıklamasında öne çıkan başlıklar şöyle:

“Halkının uzun zamandır toplumsal bir ihtiyaç olarak dile getirdiği anadilinde eğitim talebine hükümet tarafından olumlu bir cevap verilmemesi sonucunda Diyarbakır, Cizre ve Yüksekova’da sivil inisiyatifler tarafından açılan okulların kapatılmasını ve okullarına sahip çıkan halka polis ve askerlerin saldırmasını şiddetle kınıyoruz.

Aslında devletin yapması gereken bir görevi sivil inisiyatifler kendi çabalarıyla yerine getirmeye çalışırken, kamusal bir hakkı savunanların üzerine TOMA’larla, tazyikli suyla, copla gidilmesi kesinlikle kabul edilemez.

Çözüm sürecinde olumlu adımlar atılacağını sürekli tekrarlayan hükümet yetkilileri, Kürt halkının anadilinde eğitim taleplerine kulaklarını tıkıyor. Kürt çocuklarını, anadillerini özel okullarda veya kurslarda paralı ya da devlet okullarında seçmeli ders olarak öğrenmeye zorluyor. Anadilleri Türkçe olan çocuklar eğitimi bir kamusal hizmet olarak alırken, anadili Türkçe olmayan çocukların bu hizmeti ancak ücretle alabilmesi hem etnik hem de sosyal ayrımcılıktır.

Anadilinde eğitim, en temel insan haklarından biridir ve pazarlık konusu yapılamaz. İnsan haklarına saygılı hiçbir hükümet veya makam, çocuklara ‘anadilinizi para verip öğrenin’ diyemez."