Halkların Demokratik Kongresi 2. Genel Kurulu'nda okunan 'Örgütlenme Faaliyetleri Raporu'nda, "HDK'nin batının Kürdistan'a bakan yüzü ve aynı zamanda Kürdistan'ın batıya bakan yüzü olduğu tespiti yapılarak, HDK'nin yeni dönem hedefinin kitlelerle buluşturma olduğu" açıklandı.

HEDEF: KİTLELERLE BULUŞMAK

HDK 2. Genel Kurulu, Kocatepe Kültür Merkezi'nde devam ediyor. Kongreye sunulan "Örgütlenme Faaliyet Raporu"nu HDK Genel Meclis üyesi Şamil Altan okudu. Raporda HDK'nin 40 ilde "İl Meclisi" düzeyinde 11 ilde "İl Yürütmesi", 3 ilde ise belirli ilçelerde "İlçe Meclisi" şeklinde örgütlendiği belirtilirken, HDK'nin yeni dönem hedefinin ise HDK'yi kitlelerle buluşturmak olduğu vurgulandı.

ÖRGÜTLÜ ÇALIŞMANIN OLDUĞI İL SAYISINDA YÜZDE 60 ARTIŞ

Raporda, HDK'nin 54 ilde örgütlü çalışmasının bulunduğu bu sayının önceki genel kurulda ise 34 olduğu hatırlatılarak, "Örgütlü çalışma yürüttüğümüz il sayısında yüzde 60 oranında bir artış gerçekleşmiştir. 14 ilde örgütlenme çalışmalarımız sürüyor. 13 ilde ise çalışmamız bulunmuyor. Çalışmaların olmadığı iller şunlardır; Çankırı, Gümüşhane, Burdur, Yozgat, Karabük, Bayburt, Ağrı, Iğdır, Bingöl, Van, Hakkari, Şırnak ve Kilis'tir. Bu illerde delegeler var ancak meclisler yoktur," denildi. Raporda HDK'nin örgütlü olduğu illerde bulunan "İlçe Meclisi" sayısının 70 olduğu belirtilerek, bu alanda yüzde 70 gelişim sağlandığı kaydedildi. Raporda, kadın ve gençlik meclisleri açısından özeleştiri verilerek, "Bu sayının yetersiz olması HDK'nin halka kurduğu bağın zayıflığının da göstergesidir. 9 Kadın 5 Gençlik Meclisi bulunuyor. Bu sayı daha önceki genel kurulda yüksekti" ifadesi kullanıldı.

'HDK BATININ KÜRDİSTAN'A BAKAN YÜZÜDÜR'

Raporda, HDK'nin ağırlıklı emek ve ekoloji alanında 33 komisyon kurduğu belirtildi. Raporda, "Kürt özgürlük hareketinin ileri derecede örgütlü olduğu illerin en az yarısında il meclisleri oluşsa da, bazılarında meclis girişimleri var olsa da, HDK örgütlenmesi henüz arzulanan düzeye ulaşamamıştır. Bu durum gelişmenin seyri içinde değişecektir. Özgün sorunlar, DTK'nin varlığının yeterli görülmesi gibi yaklaşımlar HDK'nin gelişimine etkide bulunsa da, son aylarda bölge illerinde atılan adımlar ileri doğru bir gelişimi ortaya çıkarıyor. HDK batının Kürdistan'a bakan yüzü olduğu gibi, Kürdistan'ın da batıya bakan yüzüdür ve halkların birleşik mücadelesinin aracıdır. Bu bakımdan HDK'nin Kürdistan'daki gelişimi üzerinde ısrarla durulmalıdır" denildi.

HDP'NİN ÖRGÜTLENMESİ HIZLANDIRILACAK

Raporda ayrıca alınan örgütsel kararlara da yer verildi. Raporda, "HDK'yi örgütleyelim" başlığı ile alınan kararda, "Önümüzdeki dönem Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) seçime katılma yeterliliğini elde edecek düzeyde örgütleneceği bir dönem olacaktır. Bunun anlamı en az 41 ilde 'İl Örgütü', bu illerdeki ilçelerin 1/3'ünde 'İlçe Örgütü' ve beldelerin yarıdan bir fazlasında 'Belde Örgütü' kurmaktır. Bu gerçeklik, Mart ayına kadar bu özgün dönemsel ve örgütsel göreve yoğunlaşılması anlamına gelir. O nedenle HDK'nin bütün il ve ilçe meclisleri bu yöndeki hazırlıkları başlatmalı, gerekli adımların tamamlanmasını sağlamalıdır" denildi.

Raporun okunması ardından Genel Kurul delegelerin rapor üzerine yaptığı konuşmalar ile devam ediyor. (yuksekovahaber)