Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Genel Meclisi açlık grevlerinin son bulmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, açlık grevlerinin 68. gününde bitirildiğine vurgu yapılarak, "Türkiye’nin aydınları, emekçileri, demokratları, işçileri, yazarları, sendikacıları, siyasi parti üyeleri, vicdan sahibi her bireyin açlık grevcilerinin taleplerinin duyulması, anlaşılması ve yerine getirilmesi için çabaladığı süreç ölümler olmadan sonlandı" ifadeleri kullanıldı.

'TUTUKLULARIN TALEPLERİ YERİNE GETİRİLMELİ'

Açıklamada, tutukluların taleplerinin yerine getirilmesi gerektiği vurgulanarak, "Öncelikle Meclis’te anadilinde savunma hakkının zeminini oluşturacak yasanın kadük ve kullanılamaz hale getirilmeden çıkarılması gerekiyor. Hazırlanan tasarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uyumlu olması Meclis’in ilk dikkat etmesi gereken konudur. Keza tasarıda kriterleri tarif edilmemiş muğlak kavramlarla hakkın kullanılmasını engelleyecek ifadelere yer verilmemelidir" denildi.

'ANADİL HAKKI EVRENSEL BİR HAKTIR'

Anadilin evrensel ve demokratik bir hak olduğunun dile getirildiği açıklamada, anadilin insanın hakkı ve onuru olduğu vurgusu yapıldı. Açıklamada, anadilde eğitimin önündeki engellerin kaldırılması ve anadilde eğitim için alt yapının hazırlanması çağrısı yapıldı.

'ABDULLAH ÖCALAN İLE MÜZAKERELER BAŞLASIN'

Açıklamada, Kürt sorununun demokratik, barışçı ve adil bir çözüm geliştirme zamanı geldiğine değinilerek, barış ve çözüm için atılacak adımların belli olduğu kaydedildi.

"Adil bir çözüm için talepler de bellidir. Yasal ve anayasal değişiklikler için BDP-Blok vekilleri Meclis’teki çalışmaları sürdürmektedir" ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, silahların susması, siyasetin konuşması ve Abdullah Öcalan ile müzakerelerin başlaması sonuç alınacak adımlar olarak değerlendirildi. (yuksekovahaber)