11 yıl önce ‘Hayata Dönüş’ adıyla gerçekleştirilen operasyona ilişkin yeni bir belge ortaya çıktı.

NTV'nin ulaştığı belgede dönemin Üsküdar Başsavcısı, Adalet Bakanlığı yetkililerinin jandarmaya operasyon izni vermesi konusundaki talimatını kayıt altına almış.

GÖRÜŞMELER SÜRERKEN KARAR ÇOKTAN VERİLMİŞ

Üstelik talimat, operasyondan 4 gün önce yani mahkumlarla görüşmelerin sürdüğü sırada verilmiş.

‘Hayata Dönüş’ operasyonlarına ilişkin bilinenleri boşa çıkaran ‘Tufan’ planından sonra NTV yeni bir belgeye ulaştı.

Belgenin tarihi 15 Aralık 2000. Dönemin Üsküdar Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Canbaz, İl Jandarma Komutanlığı’na çağrıldığını, kriptolu odada Adalet Bakanlığı yetkilileriyle telefonla görüştüğünü, kendisinden operasyon için jandarmaya izin vermesinin istendiğini, operasyonun saatinin sabah 5 olduğunu ancak tarihinin sonra bildirileceğinin söylendiğini kayda geçiriyor. 

Canbaz, istenen belgeyi düzenleyerek aynı gün Ümraniye Cezaevi 1. Müdürü Ramazan Kılıçkaya’ya verdiğini belirtiyor. 

Jandarmanın cezaevine girme yetkisi bulunmuyor. Adalet Bakanlığı, başsavcıya talimatla hazırlattığı belge ile aslında yaşanabilecek hukuki sıkıntıların önüne geçmiş oluyor. Ancak başsavcı, yaşananları bir tutanakla belgeliyor.

Tutanak tarihi, Ümraniye Cezaevi’ne yapılan operasyondan 4 gün öncesine ait. Bir başka deyişle, başsavcıdan jandarmaya izin belgesi vermesini isteyen Adalet Bakanlığı, henüz mahkumlarla görüşmelerin sürdüğü sırada operasyonun alt yapısını hazırlamış durumda.

BAKANLARIN HABERİ YOK!

‘Tufan’ planının ortaya çıkmasının ardından dönemin Adalet ve İçişleri Bakanlarıyla görüşen Can Dündar, iki ismin de ‘Tufan’dan haberleri olmadığını belirttiklerini açıkladı.

Operasyon öncesi mahkumlarla devlet arasında arabuluculuk yapan grupta yer alan eski milletvekili Mehmet Bekaroğlu da, ‘Tufan’ planın ortaya çıkmasıyla ilgili NTV’ye yaptığı değerlendirmede, “Devlete paralel başka bir bir devlet vardı ve operasyon onun işiydi” demişti.    

Ümraniye cezaevine yapılan operasyonda 1'i er 5'i mahkum 6 kişi ölmüştü.

İlgili haberin videosu BURADA >>>

NTVMSNBC