Hatun Tuğluk’un cenazesine saldırıya ilişkin davanın ikinci duruşmasında olay günü orada bulunan 12 polis memuru dinlenecek.

Davaya ilişkin konuşan Avukat Nuray Özdoğan, “Irkçı saldırıda bulunanlar Türkiye’de adli makamlarca korunuyor” dedi.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un cenazesine saldıranlar hakkında açılan davanın ikinci duruşması yarın Gölbaşı 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek. İlk duruşmada 3 tutuklu 19 sanık hakkında “İnanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme; kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme, bunların hareketlerine katılma ve hakaret” suçlarından dava açılırken, 3 tutuklu sanık ilk duruşmada tahliye edilmişti.
 
12 POLİS MEMURU TANIK OLARAK DİNLENECEK

Yarın görülecek duruşmada olay günü tutanakları düzenleyen 12 polis memuru ara karar gereği duruşmada tanık olarak dinlenecek. Dava avukatlarından Nuray Özdoğan, sanıkların duruşmalardan vareste tutulmadıklarını hatırlatarak, “Sanıkların duruşmada hazır olması gerekiyor. Çünkü tanık olarak dinlenecek polislerin beyanları sırasında sanıkları teşhis etmesi de gerekebilir” ifadelerini kullandı.

Siyasi saikla işlenen ırkçı suçların genel olarak adli ve idari makamlarca korunduğunu ifade eden Özdoğan, “Buradaki amacın gerçeği ortaya çıkarmak mı, yoksa saldırganları korumak mı olduğunu yarın göreceğiz. Genel olarak Türkiye’de ırkçı saldırılar cezasızlıkla sonuçlanmakta” diye konuştu.

Davanın “Halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek” suçundan açılmadığını hatırlatan Özdoğan, şunları söyledi: “Soruşturma ‘Toplantı ve yürüyüşler kanununa muhalefet’ suçundun yürütüldü. Geçtiğimiz celse ‘Halkı kin ve düşmanlığa sevk’ maddesinden ek savunma istedi anca bu yeterli değil. Biz soruşturmanın TCK’da yer alan ‘Irkçı ve siyasi saiklarla işlenen suçlar’ maddesinden yargılanmalarını ve cezalandırılmalarını istiyoruz. Bu durum adli makamların ve kolluk güçlerinin olaya yaklaşımını göstermekte, olayın politik yönü kapatmak istenmekte."

Kaynak: Mezopotamya Ajansı