Diyarbakır Tabip Odası’nın her yıl geleneksel olarak organize ettiği “Barış, Dostluk ve Demokrasi” ödül töreni, Cigerxwin Gençlik ve Kültür Merkezi’nde yapıldı. Törene Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Fırat Anlı, Diyarbakır Tabip Odası yöneticileri ve üyelerinin yanı sıra İnsan Hakları Derneği (İHD), Diyarbakır Barosu, Ticaret ve Sanayi Odası ve KESK bileşenleri katıldı.

Ödül töreninin açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Cengiz Günay, bu yıl verilecek olan “Barış, Dostluk ve Demokrasi” ödülünü Diyarbakır D Tipi cezaevinde beş yıldır tutuklu bulunan Hatip Dicle’ye verileceğini açıkladı. Günay’ın yaptığı konuşmanın ardından uzun yıllar sağlık alanında çalışan doktorlara “Akademik Onur Belgesi” ile plaketler verildi.

Plaketlerin sahiplerine dağıtılmasının ardından “Barış, Dostluk ve Demokrasi” ödülünün neden Hatip Dicle’ye layık görüldüğüne ilişkin kısa bir konuşma yapan jüri üyesi Gamze Yalçın, Dicle’nin yıllardır demokrasi mücadelesindeki onurlu duruşundan hiçbir zaman taviz vermediğini belirtti. Bundan kaynaklı ödülün kendisine layık görüldüğünü söyledi. Yapılan konuşmanın ardından Dicle adına ödülü Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Fırat Anlı aldı. Daha sonra Dicle’yi anlatan kısa bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

Törenin sonunda ise, İHD Amed Şube Başkanı Raci Bilici moderatörlüğünde Fırat Anlı ve Mehmet Emin Aktar, Dicle ile yaşadıkları anıları paylaştı. İlk olarak konuşmasına başlamadan önce Dicle’nin törene gönderdiği mektubu okuyan Anlı, cezaevinde Dicle’nin onurlu duruşundan bahsederek “Dicle, cezaevindeki bütün baskılara rağmen dik duruşunu her zaman korudu” dedi.

Anlı, Dicle ile geçen yıllarda yaptığı bir konuşmasını paylaşarak kendisine “90’larda direndik, bu devlete kafa tuttuk, bundan kaynaklı cezaevine girdik. Fakat şimdi demokratik siyaset alanında faaliyet yürütmemize rağmen tutuklandık. Bu ne yaman bir çelişki” dediğini söyledi.

Anlı’nın ardından söz alan Amed Barosu eski başkanı Mehmet Emin Aktar da, 1999 yılında Dicle ile İnsan Haklar Derneği yönetimine seçildiklerini belirterek, çalışmalarında ki disiplinine vurgu yaptı. (ANF)