Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı'nda saat 15.00 sıralarında büyük bir patlama meydana geldi.

Olayda 3'ü Türk, 13 kişi hayatını kaybetti. Patlamada 13'ü ağır, yaklaşık 50 kişi de yaralandı.

Tampon bölgedeki patlamada ölenler arasında Türk gümrük görevlisinin bulunmadığı bildirildi.

Olayda yaklaşık 15 otomobil de büyük hasar gördü. Bazı araçlar tamamen kullanılamaz hale geldi.

Park halindeki araçlarda da yangın çıktı. Yangın, ekipler tarafından söndürüldü.

Aracın Türkiye'den mi Suriye'ye gittiği, patlamanın saldırı amaçlı mı olduğu yoksa saldırıya giderken yanşlışlıkla mı yaşandığı sorularına yanıt aranıyor. Bazı yorumcular yaşananların AK Parti hükümetinin yanlış Suriye politikalarından kaynaklı olduğunu iddia ederken, hükümet de Suriye politikalarında ne kadar haklı olduğunu savunuyor.

BOMBALI ARAÇ İDDİASI

Patlamanın bomba yüklü bir araçtan kaynaklandığı öne sürüldü.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, olayla ilgili olarak, "Patlama tampon bölgede meydana geldi. Kuvvetli bir patlama, havan topu olmadığı anlaşılıyor" dedi.

BAŞBAKAN BİLGİ ALDI

Öte yandan, patlama Bakanlar Kurulu toplantısında da ele alındı. İçişleri Bakanı Muammer Güler'den bilgi alan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuyu yakından takip ettiği bildirildi.

ARINÇ: ARAÇ SURİYE'DEN GELDİ

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında patlamayla ilgili açıklamalarda bulundu.

Arınç, patlamanın Suriye plakalı panelvan minibüste meydana geldiğini belirterek, patlayıcının cinsinin henüz tespit edilemediğini bildirdi.

Arınç, ''Patlamanın siyasi amaçlı olup olmadığı da tartışılıyor'' diye konuştu.

3'Ü TÜRK 13 KİŞİ ÖLDÜ

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve İçişleri Bakanı Muammer Güler, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki patlamaya ilişkin incelemelerde bulunmak üzere özel uçakla Hatay'a gitti.

İçişleri Bakanı Güler, Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, patlamada hayatını kaybedenlerin sayısının 13'e yükseldiğini söyledi.

Güler, hayatını kaybedenlerden 3'ünün Türk, 10'unun Suriyeli olduğunu bildirdi. Olayda 27 kişinin de yaralandığını belirten Güler, bunlardan 9'unun Türk 18'inin ise Suriyeli olduğunu kaydetti.

Patlama nedeniyle 19-20 araçta hasar meydana geldiğini belirten Güler, ''Olay anından 2 dakika önce kırmızı bir aracın, 22 dakika önce de gri renkli bir aracın orada park ettiği ve kesinlikle Suriye'den gelen araçlar oldukları, kamera görüntüleriyle de tespit edilmiş durumdadır. Bu araçlardan birinin patlayan araç olduğu biliniyor. Patlamadan 2 dakika sonra da bir başka patlama var. Ama bunun yandaki aracın deposundan kaynaklandığı ifade ediliyor'' dedi.

Güçlü bir patlayıcı kullanıldığını ifade eden Güler, ''Zaten orada 4 kapı var. 2'si kapalı. Kapalı olan Gümrük lojmanlarının bulunduğu yere yakın bir yerde patlama meydana geliyor'' diye konuştu.

CHP’Lİ AKGÖL: BENCE İNTİHAR SALDIRISI

NTV’ye konuşan CHP Hatay Milletvekili Hasan Akgöl de sınır kapısının sadece yardım araçlarına değil, herkese açık bir kapı olduğunu söyledi.

CHP’li Akgöl, olay yerinde inceleme yaptığını belirterek, “Olay Türk sınır kapısının girişinde oldu. Gördüğümüz manzara, hoş bir manzara değildi. Ölü sayısının 13-14'e çıkacağını düşünüyorum. 25-30 araç hasar gördü” dedi.

Hasan Akgöl, "Olaya vahşet diye bakıyorum. Kim tarafından, nasıl yapılırsa yapılsın bir insanlık ayıbı olarak bakıyorum" diye konuştu.

Olayın bir intihar saldırısı olduğunu düşündüğünü ifade eden Akgöl, şöyle konuştu: “Ben intihar saldırısı olduğunu tahmin ediyorum. Tüp aracı olsa çevrede tüp parçaları olurdu. Havan topu olsaydı, olay yerinde çukur meydana gelirdi. Provokasyon olduğunu düşünüyorum. Olay kamera kayıtlarının incelenmesi sonucu ortaya çıkacak.”

'MUHALİFLER GERÇEKLEŞTİRDİ'

Suriye’yle olan ilişkilerin durumuna dikkat çeken Hasan Akgöl, “Böyle bir aracın kontrol edilmeden buraya kadar gelmesi düşünülmesi gereken bir olaydır” dedi.

Olaydan Suriyeli muhalifleri sorumlu tutan Akgöl, “Suriye ordusunun, buradaki 4 bölgeyi boşalttığını biliyoruz. Saldırının muhalif güçler tarafından yapıldığını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

SINIR KAPISI KAPATILMIŞTI

Suriye'deki çatışmaların şiddetlenmesinin ardından Cilvegözü Sınır Kapısı 4 ay önce kapatılmıştı. Ancak Suriye tarafından pasaportla girişlere izin veriliyordu.