Karaman’da su baskınıyla 18 işçinin mahsur kaldığı maden ocağının sahibi Has Şekerler’e işçilerin kötü koşullar nedeniyle ihtar çektiği, ancak şirketin bu ihtarı baskı ve tehditle geri çektirdiği ortaya çıktı.

Mustafa Çakır’ın Cumhuriyet'te yer alan haberine göre ocakta mahsur kalan işçilerden Kamil Yaman’ın amcasının oğlu Abdülazim Yaman, torba yasanın ardından işverene yemeklerini ocağın içinde yemeleri ve yemek ve servis paralarının kesilmeleri nedeniyle ihtar çektiklerini anlattı.

Bu kötü koşullarda çalışmak istemedikleri için işverene noter kanalıyla ihtarname çekerek bir süre ocağa girmediklerini söyleyen Yaman, şirketin buna karşı aldığı tavrı şöyle anlattı:

“Ancak bize bölgedeki bütün maden patronlarının anlaştığı, eğer işten çıkarsak, başka madenlerde de işe giremeyeceğimiz, bildirildi. Birçok arkadaşımızın da kredi borcu var. Parasız kaldık. Yeniden çalışmaya mecbur olduk. İşveren de bize yeniden başlamak için ihtarımızı geri çektiğimize ilişkin belge imzalamayı şart koştu. Bu belgeleri imzalayarak, yeniden çalşımaya başladık.”

Yaman, ocağa müfettişlerin yapacakları denetimlerden de işverenin önceden haber aldığını belirtti. Yaman, ağustostan bu yana kendilerine ücret ödenmediğini belirtirken; torba yasa öncesinde 1050 TL olan ücretini yasadan sonra bin 927 liraya çıksa da hiç alamadığını belirtti.