Farklı siyasi görüşlerden çok sayıda sosyalist siyasetçinin yapılan operasyonlarda tutuklanarak yargılandığı Devrimci Karargah davasından tartışmalı bir karar çıktı. Tutuklu çok sayıda sosyalist uzun tutukluluklar ardından tahliye edilmişlerdi. Ancak onlara da ceza yağdı.

Tutuklandığında Eskişehir Emniyet Müdürü olan ve yıllarca sol örgütlere karşı emniyet içinde görev almış olan ve sol kamuoyunda ‘devrimci katili’ olarak bilinen Hanefi Avcı’ya Devrimci Karargah örgütüyle ilgili cezalar verildi. Hanefi Avcı başına gelenlerin Fethullah Gülen Grubunu eleştiren bir kitap yayınlamasından kaynaklandığını iddia ediyordu.

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya 8 tutuklu sanık ile Gezi olayları nedeniyle tutuklanan Ulaş Bayraktaroğlu ve bazı tutuksuz sanıklar katıldı. Duruşmada sanıklara son sözleri soruldu. Tutuklu sanık Hanefi Avcı, "Söyleyecek bir şeyim yok. Savunmalarımı tekrar ediyorum. Beraatimi istiyorum" dedi.

Davayı karara bağlayan Mahkeme Heyeti, Hanefi Avcı’nın "Kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek" suçundan beraatine karar verdi. Avcı hakkında "Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek" suçundan açılan davanın ertelenmesine karar veren mahkeme, Avcı’nın aynı suçu 3 yıl işlememesi durumunda davanın düşürüleceğini belirtti.

4 AYRI SUÇTAN CEZA ALDI

Mahkeme, Avcı’nın "Yasa dışı silahlı Devrimci Karargah terör örgütü ve mensuplarına yardım etmek" suçundan  5 yıl 7 ay 15 gün hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Avcı, "Ruhsatsız vahim nitelikte tam otomatik ve yarı otomatik silah bulundurup taşımak" suçundan 5 yıl hapis ve 10 bin lira adli para cezası ile cezalandırıldı.

Avcı’nın yazdığı "Haliç'te Yaşayan Simonlar Dün Devlet Bugün Cemaat" isimli kitabında, "Terör örgütleri ve bu amaçla yapılan soruşturma ve kovuşturmalarda yargı görevi yapanları etkileme suçunu" işlediğini iddia eden Mahkeme, Avcı’nın bu suçtan 2 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına hükmetti.

Avcı’nın kitabında "Yasa dışı silahlı Devrimci Karargah terör örgütü hakkında yapılan soruşturmanın gizliliğini ihlal suçu"nu işlediğini de belirten mahkeme Avcı’yı 2 yıl 2 ay 20 gün hapisle cezalandırdı.

Avcı, toplamda 15 yıl 4 ay 5 gün hapisle cezalandırılmış oldu.

SAHTE KİMLİKLER İÇİN SUÇ DUYURUSU

Mahkeme ayrıca Avcı’nın 3 farklı kişi adına kimlikler düzenleyip bunları yurtdışına çıkmak için kullandığını ancak iddianamede ceza istenmediğini belirtti. Mahkeme bu nedenle "Resmi belgede sahtecilik" suçundan, Avcı hakkında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

HANEFİ AVCI KİMDİR

Devrimci Karargah davasında 15 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılan Hanefi Avcı eski bir emniyet müdürü.

1956 yılında Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde doğan Hanefi Avcı  öğrenim yaşamına doğduğu köydeki Karabıyıklı İlkokulu'nda başladı. Ortaokulu Gaziantep'teki Karşıyaka Ortaokulu'nda, liseyi ise Ankara'daki Polis Koleji'nde bitirdi. Ardından Polis Enstitüsü'nde okudu ve lisans öğrenimi için girdiği Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1980 yılında mezun oldu.

Hanefi Avcı daha sonra İçişleri Bakanlığı'na girdi ve bu dönemde sırasıyla Mersin merkez ve Gülnar ilçelerinde görev yaptı. Daha sonra Diyarbakır, İstanbul illerinde şube müdürlüklerinde çalıştı. 1996 yılında Emniyet İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı oldu.

SUSURLUK ÇETESİNE KARŞI İFADE VERDİ

Bu görevi sürdürürken 4 Şubat 1997'de Susurluk skandalını araştıran TBMM komisyonuna ifade verdi. İfadesinde terörle mücadele adı altında devlet içinde çete kurulduğunu ileri sürdü ve Mehmet Ağar, Korkut Eken, Veli Küçük gibi isimler hakkında suçlamalarda bulundu.

KÖSTEBEK OLAYINDA GÖREVDEN ALINDI

28 Şubat sürecinde, bu görevdeyken köstebek olayı olarak da bilinen Deniz Kuvvetlerindeki Batı Çalışma Grubu belgelerinin Emniyet İstihbarat Dairesi'ne sızdırılması olayı meydana geldi. Avcı, olay patlak verdikten sonra darbe hazırlığı varsa, bunu izlemenin polisin görevi olduğunu savundu. Bu olay nedeniyle tutuklanan daire başkanı Bülent Orakoğlu açığa alındı, Avcı ise istihbarat dairesindeki görevinden alındı ve Ana Komuta Kontrol Merkezi kadrosuna atandı. Daha sonra açılan "köstebek davası"nda bütün sanıklar beraat etti.

CEZAEVİNE GİRDİ

Katıldığı bir televizyon programında Millî İstihbarat Teşkilatı hakkında yaptığı açıklamalar nedeniyle "devletin gizli kalması gereken sırlarını ifşa etmek" ile suçlandı ve 10 Şubat 1998'de açığa alındı. Daha sonra Ankara 1 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nin nöbetçi hakimi Tanju Güvendiren'in kararıyla 20 Şubat 1998'de tutuklanarak Beypazarı Cezaevine kondu. 2 Mart 1998'de tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilen Avcı, hakkında açılan davadan da beraat etti.

EDİRNE EMNİYET MÜDÜRÜ

Beraat ettikten sonra idare mahkemesi kararıyla görevine geri döndü. 2003'e kadar geri hizmetlerde çalıştı. 2003 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'na getirildi. Avcı; 2005 yılında geçici olarak, 2006 yılında ise asaleten Edirne İl Emniyet Müdürü oldu. 2006 yılında TASAM'ın Stratejik Vizyon Sahibi Bürokrat Ödülü'nü kazandı. Hanefi Avcı Edirne İl Emniyet Müdürlüğü yaptığı sırada, 18 Haziran 2009 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan ortak kararname ile Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğü'ne atandı.

BİR KİTAP YAZDI

Ağustos 2010 tarihinde "Haliç'te Yaşayan Simonlar" adlı kitabı Angora Yayıncılık tarafından basıldı. Daha sonra merkeze alınmayı talep etti, talebi kabul edildi. Avcı, Devrimci Karargâh örgütüne yardım etmek suçlamasıyla 28 Eylül 2010 tarihinde tutuklanarak Silivri Cezaevi'ne kondu. Son olarak "Devrimci Karargah Örgütü üyesi oldukları ve örgüte yardım ettikleri öne sürülen 89 sanığın yargılandığı davada mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın 22 yıl 9 aydan 49 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Hanefi Avcı 2011 Milletvekilliği seçimleri için İstanbul 3. Bölgeden bağımsız milletvekili adayı oldu. Fakat seçimlerden birkaç gün önce çekildiğini açıkladı. (Akşam)

HERKES DEVRİMCİ KARARGAHÇI

SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan'ın da aralarında bulunduğu sosyalist siyasetçilerin yargılandığı Devrimci Karargah davasında eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'ya verilen ceza dışında 4 kişiye de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilirken, Rıdvan Turan ve SDP MYK üyesi Ulaş Bayraktaroğlu hakkında 6'şar yıl 3'er ay hapis cezası verildi.

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nden görülen ve SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan'ın da aralarında bulunduğu sosyalistlerin yargılandığı 75 sanıklı "Devrimci Karargah" davasında mahkeme heyeti kararını açıkladı. Mahkeme heyeti, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya, değiştirmeye ve fiilen bu düzenin uygulanmasını önlemeye teşebbüs", "Tasarlayarak adam öldürmek", "Yaralama", "Mala zarar verme" ve "Sahtecilik" iddialarıyla Cemal Bozkurt'a iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 251 yıl 2 ay hapis cezası olarak verdi. Fatih Aydın, Özgür Dinçer ve Okan Duman'a da "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya, değiştirmeye ve fiilen bu düzenin uygulanmasını önlemeye teşebbüs" iddialarıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Ulaş Erdoğan hakkında ise "örgüt yöneticiliği" iddiasıyla 15 yıl hapis cezası verildi. Erdoğan'a ayrıca "sahte kimlik ve pasaport kullanmak"tan 3 yıl 4 ay hapis cezası verildi.

Adı 1990'lı yıllarda bölgede işkence olayları ile gündeme gelen Eski Emniyet Müdürü Hanifi Avcı ise "örgüt üyeliği" iddiası ve 3 ayrı suçtan 15 yıl 4 ay 5 gün hapis cezasına çarptırıldı. Avcı'nın tutukluluğunun devamına oy çokluğu ile karar verilirken, mahkeme başkanı karara şerh koydu.

Öte yandan aralarında Avukat Özcan Kılıç ve Gazeteci Aylin Duruoğlu'nun da bulunduğu 23 kişinin ise beraatına karar verildi. Gezi Direnişi sırasında tutuklanan, Devrimci Karargah davasında ise tutuksuz olarak yargılanan SDP MYK üyesi Ulaş Bayraktaroğlu'na ise "örgüt üyeliği" iddiasıyla 6 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

Rıdvan Turan ve SKYP Sözcüsü Tuncay Yılmaz'a ise "örgüt üyeliği" iddiasıyla 6'şar yıl 3'er ay hapis cezası verildi. Yine aralarında sosyalist siyasetçilerin de bulunduğu diğer sanıklara da "örgüt üyeliği" iddiasıyla hapis cezaları verildi.