Suriye'nin Hama kentindeki Alevi katliamını protesto etmek için Alibeyköy Pirsultan Abdal Kültür Derneği Cemevi’nde basın açıklaması yapıldı. Gazi Mahallesi’nde bir araya gelenler de Alevi katliamını portesto etmek için bir yürüyüş yaptı.

Evrensel'in haberine göre; Cemevi’nde yapılan basın açıklamasına 15 STK ve parti örgütü katıldı. "Alevi halkı yalnız değildir" sloganı atıldı.

KATLİAMLARA KARŞI BİRLEŞMELİYİZ

Basın açıklamasında konuşan Alibeyköy Pirsultan Abdal Cemevi Başkanı Hüseyin Güzelgül yaşanan  katliamların sorumlularının ABD ve AKP hükümeti olduğunu belirterek: “Suriye'de ateşkes sağlanmıştı, ancak AKP hükümeti, Suudi Arabistan ve Katar ülkelerinin işine gelmeyen bu anlaşma kısa zamanda bozuldu. Biz Aleviler olarak yüzyıllardır katliamlara maruz kaldık. Suriye'nin Hama ilçesindeki Alevi köyünde gerçekleştirilen katliam gibi. Bu katliamı lanetliyorum. Kürdistan'da, Türkiye'de ve Suriye'de gerçekleşen bu katliamlar daha fazla gerçekleşmemesi için birleşmemiz gerek." dedi.
 
Basın açıklamasını okuyan Cemevi sekreteri Nebahat Bektaş: Suriye’de yine bir Alevi katliamı gerçekleştirildiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Beş yıldır Suriye'de ABD, AB, AKP iktidarı, Suudi Arabistan ve Katar'ın her türlü lojistik, mühimmat ve savaşçı desteğiyle yürütülen ve bitmesi bir türlü istenmeyen Suriye savaşında yine bir Alevi katliamı gerçekleştirildi. ABD ve Rusya arasında varılan mutabakat sonrası Suriye'de ateşkes ilan edilmişti. Ancak bu durum Türkiye ve körfez ülkelerin hoşuna gitmemiş olacak ki; Halep'te hastane bombalamak, Kilis'te sivil halkın üzerine 'roket düşmesi' ve  Suriye'de yerel savunma güçlerinin çekildiği bölgelere cihatçıların saldırısı ile savaşta yeni bir aşamaya gelindi. AKP ve emperyalist ülkelerin ‘ılımlı  İslamcılar’ olarak nitelendirdiği katliam çeteleri Hama'da bir Alevi köyünü yok etti, köyde yaşayan insanların tamamını katletti. Bu katliamı gerçekleştiren Ahrar'u Şam çetesi emperyalistler ve uşağı AKP tarafından desteklenmektedir. Al-Zara'da Alevilere yapılanlar soykırımdır. 115 kişinin katledildiği bu olayda önceki katliamlarda olduğu gibi tekfirciler için, Alevi'yi katletmek ' cennete gitmektir.' Alevilerin malları ise 'ganimettir' olarak nitelendirilmektedir. Al-Zara katliamını gerçekleştirenleri ve katliam çetelerine 'insani' ve 'lojistik' destek sağlaylanları biliyor, tanıyor ve lanetliyoruz. Döktükleri kanda boğulacaklardır.”


GAZİ MAHALLESİ

Gazi Mahallesei’nde bir araya gelen Alevi gençliği ve Halk Cephesi üyeleri de Alevilere yönelik yapılan katliamı bir yürüyüş gerçekleştirerek protesto etti.


Fotoğraf: Çayan Kaplan