Pol-Der’in eski Genel Başkanı Sıtkı Öner (75) bugün Ethem Sarısülük’ün vurulduğu yerde “Duran adam” eylemi yaptı.

1980 yılı öncesi önde gelen derneklerden biri olan Polisler Derneği POL-DER eski Genel Başkanı Sıtkı Öner Ethem Sarısülük’ün vurulduğu yer olan Güvenpark'ta bir saat durdu.

Sıtkı Öner 'Halkı susturarak korkutarak sindirerek baskı altında tutmayın' diyerek polislere mesaj gönderdi.

Öner eylemi sırasında 'Güzelim yurdumuzda halkın polisi POL-DER vardı' yazan bir pankart taşıdı.

SITKI ÖNER KİMDİR ?

1938’de Adana'da doğdu. 1964'te polislik mesleğine girdi. Pol-Der'in demokratik ve etkili bir örgüt olarak ortaya çıktığı 1976 kongresinde genel sekreterliğe seçildi. Genel sekreterlik ve genel başkan vekilliği yaptı. 1982'de zorunlu emekliliğe ayrıldı.

POL-DER NEDİR ?

Birçok meslek grubu gibi, 1970’lerin sol rüzgârlarından etkilenen, kendini halktan ayrı düşünmeyen, onurlu ve bilinçli, sol/demokrat eğilimli bir grup polis memuru 1975’de POL-DER’i kurdu. POL-DER’in tüzük ve yayınlarında, özlük haklarına ilişkin taleplerin yanı sıra, polisin hizmet etmekte olduğu toplumun bir parçası olduğu, Anayasal ve demokratik hakların kullanılmasının önünde bir engel, öğrencilerle küskün, toplantı ve gösterilere gereksiz müdahale eden, yurttaşlara kötü davranan bir yapılanma olmadığı vurgulanıyordu. Polis, politik çevrelerce “egemen sınıfların yararına” kullanılmaktaydı. Kısa sürede 17 bin üyeye ulaşan örgüt, o dönemde, özellikle sol/sosyalist görüşlü insanlara bir devlet politikası olarak uygulanan işkence ve kötü muameleyi önlemeye çalıştı, onları MHP ve Ülkü Ocakları’nca kurdurulan POL-BİR üyesi polislere karşı korudu. Faşistlerin işledikleri cinayetlerin faillerinin bulunması için çabaladı. 1978’de CHP iktidarınca kapatılan POL-DER’in bazı üyeleri, 12 Eylül sonrasında çıkarılan zorunlu erken emeklilik yasasıyla polis örgütünden atıldılar. Baskılara dayanamayıp işten ayrılanlar, güvenlik soruşturması nedeniyle iş bulamayanlar, meslektaşları tarafından işkence görenler, öldürülenler oldu.

(Başka Haber)