Barış aktivisti Yannis Vasilis Yaylalı, Şırnak Uludere kavşağında 'Halkı askerlikten soğutmak' suçlamasıyla hakkında dava olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı.

Demokrat Haber’e bilgi veren Yaylalı, “Uludere Sulh Ceza hakkımda yakalama kararı çıkarmış, Jandarma alıkoymanın nedenini 'Halkı askerlikten soğutmak' (318) suçlaması olduğunu söyledi” dedi.

Daha önce de ifade vermek için mahkemeye çıkan Yaylalı'ya savcının kendisine söylemesi gereken şeyler olduğu, daha önce hapis yattığı için dikkatli olması gerektiği, onu söylemeyi unuttuğu ve görüldüğü yerde tutularak savcılığa götürülmesi gerektiği söylendi.

Uludere Hükümet Konağı'nda ifadesi alınan Yaylalı'ya önceden işlenen suçtan dolayı verilen hüküm kesinleştikten sonra yeni bir suçun işlenmesi halinde, tekerrür hükümleri uygulanacağı, yani daha ağır şekilde cezalandırılacağı bildirildi.

Savcılıkta ifade verdikten sonra serbest bırakılan Yannis Vasilis Yaylalı şöyle konuştu: "Ben de halkı askerlikten soğutmayı suç olarak kabul etmediğimi yineledim. Halkı askerlikten soğutma diye bir suçun olamayacağını düşünen  tüm dostları 6 Ocak 2016 günü Uludere adliyesinde görülecek duruşmama davet ediyorum."

YARALI OLARAK PKK'LİLERİN ELİNE GEÇMİŞTİ

Halkı askerlikten soğutmaya devam edeceğini vurgulayan Yannis Vasilis Yaylalı, 1994 yılında askerlik yaparken çatışmada yaralanmış, PKK tarafından esir alınmış, 2 yıl 3 ay esir kalmış, esirliğinin sekizinci ayından itibaren de bir dönüşüm geçirerek savaş karşıtı olmuştu.

Serbest bırakıldıktan sonra Türkiye’de de 3,5 ay hapis yatan Yaylalı PKK’nin elindeyken, devlet ailesine “Rum olduğunuzu biliyoruz, bu olayı fazla kurcalamayın” deyince Rum kökenli olduğunu öğrenmişti.

Zamanla vicdani retçi, savaş karşıtı bir barış aktivisti haline gelen Yaylalı, Roboski katliamından sonra barış ve adalet mücadelesine destek vermek amacıyla Roboski’ye yerleşmiş, İbrahim olan adını mahkeme kararıyla Yannis Vasilis olarak değiştirmişti. (Demokrat Haber)