Ekin KARACA / Bianet

 

Halil Savda, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde savaşın sona ermesi için Roboski'den Ankara'ya başlattığı yürüyüşün dördüncü gününde Şırnak'a ulaştı. Yolda askerlerin kendisine çay ikram ettiğini söyleyen Savda, yarın Cizre'ye doğru yola çıkıyor.

 

Vicdani retçi, insan hakları aktivisti Halil Savda, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde çatışmasız ve savaşsız bir dünya talebini dile getirmek için Roboski'den Ankara'ya başlattığı yürüyüş eyleminde Şırnak'a ulaştı.

 

1300 kilometrelik yolu 40 günde tamamlayacak olan ve yürüyüşün dördüncü gününde Şırnak Merkez'e ulaşan Savda, burada basın açıklaması yaptı.

 

Savda, yürüyüşle ilgili bianet'e yaptığı değerlendirmede, şu ana kadar gerek halktan gerekse de güvenlik güçlerinden herhangi bir olumsuz tepkiyle karşılaşmadığını söyledi.

 

ROBOSKİLİ AİLELER DE YÜRÜMEK İSTEDİ

Savda, Roboskili ailelerin kendisine çok destek verdiğini söylüyor. 28 Aralık'ta gerçekleşen hava bombardımanında çocuklarını kaybeden ailelerin kendisiyle yürümek için ısrarcı davrandığını ancak oluşabilecek sağlık sorunları nedeniyle bu talepleri kendisinin reddettiğini söyleyen Savda'ya Roboski'den Şırnak'a kadar bir arkadaşı eşlik etmiş.

 

"İlk gün yarımşar saatlik aralarla yaklaşık 13 saat yürüdük. İkinci gün tempoyu biraz düşürmek zorunda kaldık. Dün ise ayaklarımızda oluşan yaralar nedeniyle üç saat yürüyebildik."

 

"Bugünü Şırnak'ta geçirip biraz dinleneceğim. Ardından yarın sabaha karşı 05:00'te Cizre'ye doğru yola çıkacağım. Bu sefer de Şırnak'tan bir arkadaşım bana eşlik edecek ve onunla Nusaybin'e kadar gideceğiz."

 

"ASKERLER ÇAY İKRAM ETTİ"

Savda, yürüyüş sırasında polisin görev alanı dışında kaldıklarını ve herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadıkları bilgisini veriyor.

 

"Sadece ilk gün bir yerde askeriyenin önünden geçerken kimlik kontrolü yaptılar. Orada da askerler bize çay ikram etti. Ancak yola yeni çıktığımız ve tempoyu düşürmek istemediğimiz için kabul etmedik."

 

"Gülyazı-Şırnak arasında 1990'larda koruculaştırılan pek çok köyden geçtik. Ancak bu köylerde de bizi çok güzel karşıladılar."

 

"Bu coğrafyada artık herkesin ortak talebi barış. Güzel olan ise insanların hala barışın geleceğine sonsuz bir inanç duyması. Artık insanlar ne olursa olsun savaşın bitmesini talep ediyor. Bunun için müzakereyse müzakere, diyalogsa diyalog, artık sadece daha fazla çocuk ölmesin diyorlar."

 

BEYTÜŞŞEBAP'TA ÖLENLERE BAŞSAĞLIĞI

Savda, gittiği her yerde 30 yıldır süren ve 40 bini aşkın ölümüne neden olan savaşın olumsuzlukları hakkında konuşmalar yapıyor.

 

Bugün de Şırnak'ta basın açıklaması yaptığını söyleyen Savda sözlerine şöyle devam etti:

 

"Basın açıklamasında aslında boşaltılan ve yakılan köyler hakkında konuşacaktım ama Beytüşşebap'ta yaşanan ve 10 askerle çok sayıda PKK'linin yaşamını yitirdiği çatışma nedeniyle bu konu hakkında konuştum."

 

"Hayatını kaybeden hem asker hem gerilla annelerine başsağlığı diledim. Başkaları ne derse desin, ateş düştüğü yeri yakıyor ve bu nedenle savaşmak kesinlikle çözüm değil. Bunun için de önce halkların barış talebini yükseltmesi gerekiyor."