Kadir Kaçan / Demokrat Haber

14 Ocak günü İstanbul Fatih’te bulunan Eruhlular Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin düzenlemiş olduğu seminere sosyolog İsmail Beşikçi ve İsmail Beşikçi Vakfı’nın Genel Başkanı İbrahim Gürbüz de katıldı. Toplantıya İstanbul’un farklı merkezlerinde oturan Eruhluların dışında İsmail Beşikçi’yi sevenler de katıldı. Yoğun bir ilgi ile karşılaşan Beşikçi Eruhlular’a cezaevinde tanıştığı Eruhlu Halil Ağayla geçirdiği anılarını anlattı.

Zaman zaman Beşikçi’nin anlattıklarına Eruhlu dostlarından da katkı geldi ve toplantı sohbet havasında ilerledi.

Beşikçi, ”Kürtlerin Ortadoğu’da yaşadığı tarih dramatik bir tarihtir. Dünyada 208 devlet var ve bunların büyük çoğunluğunun nüfusu 1 milyonun altında. Kürtlerin nüfusu ise 40 milyonun üzerinde” dedi.

Beşikçi, diplomatik ilişkilerin hiç insaflı olmadığını ve dost bilinen birçok ülkenin aslında Kürtlere düşman olduklarını vurgulayarak Halepçe katliamına dikkat çekti.

Beşikçi, “Halepçe katliamı yapılırken Katar’da 53 İslam ülkesi toplandı. Türkiye’yi temsilen Kenan Evren katılmıştı. Orada kimse Halepçe katliamından bahsetmedi. Orada ağırlıklı olarak Bulgaristan’da yaşayan Türklerin asimilasyonunu engelleyecek kararlar almak üzerinde duruldu ama Halepçe katliamı görmezden gelindi” dedi.

Beşikçi’den sonra İsmail Beşikçi Vakfı adına Başkan İbrahim Gürbüz konuşma yaptı. Gürbüz konuşmasında İsmail Beşikçi’nin Kürtler açısından bir zenginlik olduğunu söyleyerek sorulan bir soruya “Hocanın çocuğu yok, tüm Kürtler onun çocuklarıdır diye yanıt verdi.

Ayrıca İbrahim Gürbüz vakfın kuruluşunu ve verilen çabaları hatırlatarak, “Beşikçi vakfının kütüphanesi kaynak açısından değerlidir. Vakfa birçok yerden araştırmacılar gelmekte. 5 kamyon kitap ve içerisinde arşiv mahiyetinde birçok kaynak mevcut. Ayrıca Beşikçi vakfına ait Roni yayınevini kurduk. Daha sonra Yaşam Radyo Beşikçi Vakfı’na katıldı. Radyoyu zenginleştirmek için şuan çalışmalar devam etmekte. Ayrıca Beşikçi Vakfı’na ait bir konferans salonu bulunmakta. Bu konferans salonunda yüz kişi rahatlıkla oturabilmekte” diyerek tüm dostların yardımlarını beklediklerini söyledi.

Gürbüz’ün konuşmasından sonra Eruhlular İsmail Beşikçi standından aldıkları kitapları imzalattırdı. Yoğun bir imza trafiğinden sonra İsmail Beşikçi kendisine yöneltilen sorulara büyük bir titizlikle yanıt verdi. Eruhlular Derneği Beşikçi’ye bir de plaket verdi.