Hakkari il merkezine bağlı köylerin yolları güvenlik gerekçesiyle hendek kazılarak ulaşıma kapatıldı.

Yolların kapanması, yurttaşları mağdur ederken, eğitim ve sağlık başta olmak üzere birçok hizmete de erişilemiyor.

Hakkari il merkezine 7 kilometre uzaklıkta bulunan Depin polis arama kontrol noktasına 28 Temmuz tarihinde yapılan bombalı saldırının ardından kent merkezine bağlı Talê Walto köyü ve Berwar mıntıkasında bulunan yaklaşık 10 köy ile Berçelan Yaylası'na giden yoların tamamının iş makineleriyle hendek kazılarak ya da kum dökülerek kapatıldığı belirtiliyor.

2 aydır yolların trafiğe kapatılması nedeniyle taşımalı servis yönetimiyle öğrenim gören yüzlerce öğrenci okula gidemezken, yaz boyunca köy ve yaylalarda çalışılarak elde edilen hasatlarda kent merkezine getirilemiyor.

Kent merkezinde hayvancılık yapan yurttaşların, yaylalardan ot ve saman getiremedikleri için hayvanlarının telef olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ifade ediliyor.

Berwar Bölgesi'ne servis yapan Asmin Kaya isimli yurttaş, ana yolların kapatılmasından kaynaklı diğer alternatif yolları kullandıklarını bu yüzden de sürekli araçlarının yolda kaldığını belirtiyor.

Kaya, "Defalarca arabamız kumun içinde mahsur kaldı. Bu yıl yollarımızı kapatmışlar. Çocuklarımız öğrencidir. Sürekli kent merkezine gelip gidiyoruz. Yolda mahsur kalıyoruz. Böyle perişan oluyoruz" dedi.

Adile Kaya isimli yurttaş ise, "Çocuklarımız okullarına gidemiyor. Bizler ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. Kent merkezine gidemiyoruz. Yapılan zulümdür" dedi.

'YOLLARIN KAPALI OLMASI DEVLETİN AYIBIDIR'

Bölgede yaşanan patlamaların faturasının kendilerine kesildiğini ve böyle bir uygulamanın dünyanın hiçbir yerinde olamadığını ifade eden Kaymaklı köyü sakinlerinden Rıza Alpsar, "Eğer devlet her patlama sonucunda bir bölgeyi kapatacaksa o zaman ilk olarak İstanbul ve Ankara'nın bütün yolarını kapatsın. Aylardır bu yollarımız kapalı. Kurban bayramında açılacağı söylendi. Bu yoların kapalı olmasının tek sorumlusu Hakkari Valiliği'dir. Bu bölgede yaşayan köylülerimizin tek geçim kaynağı çiftçilik ve hayvancılıktır. Bu yollar açılmazsa mağduriyetimiz daha da artacaktır" diye konuştu.

Uygulama tepki gösteren Selim Kaya, "Çevremizin tamamı yasaklanmış durumda. Devlet yaylaları yasakladı. Köydeki işlerimizi bitirdik ama yol olmadığı için alıcı köye gelip yaz ayında elde ettiğimiz mahsulleri alamıyoruz" dedi.

(Kaynak: DİHA)