Görevden alınarak yerine kayyum atanan 28 isim arasındaki Hakkari Belediyesi Eş Başkan Vekili Şaban Alkan PKK'ye yardım iddialarını değerlendirdi.

Alkan, " Tüm HDP'li belediyeler her yıl onlarca müfettiş ve kontrolör tarafından denetleniyor. Bugüne kadar tek bir yolsuzluk tespit edilmedi. Tüm suçlamalar siyasi" dedi.

Görevinden alınan Hakkari Belediyesi Eş Başkan Vekili Şaban Alkan, kayyum süreci ve PKK'ye yardım iddialarına ilişkin DW Türkçe’den Aram Ekin’in sorularını yanıtladı.

Kayyum atanan iki il belediyesinden biri Hakkari oldu. Dün belediyede yaşananları anlatır mısınız?

Dün tatil günü olmasına rağmen, sabah saat 6 civarında belediyemizin bekçisi arayarak, Valilik ve emniyet güçlerinden gelen bir heyetin başkanlığa el koyacağını ve bizi çağırdıklarını söyledi. Ben de apar topar belediyeye gittim ve Vali yardımcısı Cüneyt Epçim ile birlikte yaklaşık 100 polis ve özel harekâtçının belediye binasını abluka altına aldığını gördüm.

Vali Yardımcısı, "Bundan sonra yetki bizde, kapıyı açın" dedi. Biz de bu durumu kabul etmediğimizi, bunun yüzde 70'ten fazla oy ile göreve gelmiş bir halk iradesine darbe olduğunu söyledik. Kapıları kendileri zorlayarak açtılar ve makama oturdular. Ardından da kendi görevlendirme yazılarını yazarak belediyedeki tüm yetkileri üzerlerine aldılar.

Hükümet kayyum atanan HDP'li belediyelerin PKK'ye mali ve lojistik yardım yaptığını öne sürüyor. Bu iddialara ne diyeceksiniz?

Bu iddia tamamen asılsız. Tüm HDP'li belediyeler her yıl onlarca müfettiş ve kontrolör tarafından denetleniyor. Ama bugüne kadar hesaplara ilişkin tek bir yanlışlık, yolsuzluk ortaya koymuş değiller. Belediyelerimize yönelik tüm suçlamalar siyasi içerikli.

Öte yandan diyelim ki, bir belediye başkanı tarif edilen şekilde bir suç işledi. Yapılması gereken şey, o belediye başkanını görevden almak ama kuruma dokunmamaktır. Pekala, suçlu görülen başkan yerine belediye meclisinden bir üye atanarak halk iradesine saygı gösterilebilir. FETÖ'cü diye kayyum atanan belediyelerde, hükümet görevden alınan belediye başkanı yerine belediye meclis üyelerini göreve getirdi. Ama kayyum atanan belediye HDP olunca, vali yardımcısı atayarak halk iradesini hiçe sayıyorlar.

Kayyum atanan bir belediyenin başkanvekili olarak, bundan sonraki süreçte nasıl bir tavır sergileyeceksiniz?

Bundan sonra seçilmiş eş başkanlar olarak, halkın içinde olmaya ve onları temsil etmeye devam edeceğiz. Kayyum bizim için yok hükmündedir. Önümüzdeki yerel seçimlere 2,5 yıl var. Bu süre zarfında kayyum uygulaması devam ettiği müddetçe, biz de bize yetki veren halkımıza bu darbeyi anlatacağız. Demokratik yöntemlerle mücadelemize devam edeceğiz.

Özyönetim' açıklamaları nedeniyle Hakkari Belediye Eş Başkanları Dilek Hatipoğlu ve Nurullah Çiftçi, Ağustos 2015'ten bu yana tutuklu bulunuyor. Eş başkanların yerine vekaleten Şaban Alkan ve Fatma Yıldız görev yapıyordu.