Mervan Kurt, Ahmet Usal ve Murat Şalcı adlı gençler, 6 Haziran'ı 7 Haziran'a bağlayan gece İstiklal Caddesi'nde yürürken, polislerin saldırısına uğradı. Şikayetleri üzerine polisler hakkında hala dava açılmazken, polislerin şikayetinin 4. günü iddianame hazırlandı ve 3 gence dava açıldı. Gençler, 3 polisin müşteki sıfatıyla ifade verdiği ilk duruşmaya, tebligat ile duruşma tarihi bildirilmediği için katılamadı. Avukat Gülizar Tuncer, ikinci duruşmada 8. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Gülseren Kaldırım'a MERNİS üzerinden tebligat yapılabileceğini hatırlatınca, hakim "Susun, oturun" diye bağırdı. Duruşmaya hakim Kaldırım'ın "Yeter be! Duruşma yapmıyorum, keyif benim değil mi?" sözleri damga vurdu.

BİRİ BEYİN KANAMASI GEÇİRDİ

Mervan Kurt, Ahmet Usal ve Murat Şalcı adlı gençler, 6 Haziran'ı 7 Haziran'a bağlayan gece, Taksim'de bir restorantta yemek yedikten sonra, evlerine dönmek üzere İstiklal Caddesi'nde yürürken yaşanan tartışmaya polis müdahale edince, 3 genç hastanelik oldu. Polis saldırısına maruz kalan 3 gençten biri beyin kanaması geçirdi. Sonra da "polise saldırmakla" suçlanarak, savcılık karşısına çıkartıldılar. Karakolda da saldırıya maruz kalan gençler, polisten şikayetçi oldu. Ancak polisler hakkında hala dava açılmazken, işkence mağduru gençler sanık sandalyesine oturtuldu.

POLİS ŞİKAYET EDİNCE 4. GÜNDE İDDİANAME HAZIRLANDI

Olaydan 4 gün sonra hazırlanan iddianamede Mervan Kurt, Ahmet Usal ve Murat Şalcı, "polise mukavemet", "hakaret", "darp etmek"le suçlandı. Gençler, 3 polisin ifade verdiği ilk duruşmaya, kendilerine tebligat yapılmadığı için katılamadı. İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi, dosyada adresi bulunan avukatlara da tebligatta bulunmadı. Avukatlar da ilk duruşmaya katılmadı.

GERGİN DURUŞMA

Davanın ikinci duruşması ise gergin geçti. 3 gencin avukatı Gülizar Tuncer, duruşmada, müvekkillerine ve kendilerine tebligat yapılmadığı için ilk duruşmaya katılamadıklarını hatırlattı. Hakim Gülseren Kaldırım, sanıkların karakolda bildirdikleri adrese tebligat yapıldığını söyledi. Avukat Tuncer, MERNİS'teki adreslere tebligat yapılması gerektiğini hatırlatınca hakim Kaldırım, "Susun, oturun" diye bağırmaya başladı. Avukat Tuncer, "Bu şekilde azarlayarak konuşamazsınız" diye hakimi uyardı, "Az sonra sanıklardan ifade alacaksınız, bu şekilde bağırarak psikolojik baskı uyguluyorsunuz. Bu koşullarda müvekkillerim nasıl ifade versin" dedi.

SU İÇTİ, ETRAFI SEYRETTİ

Hakim Gülseren Kaldırım bunun üzerine "Yeter be! Duruşma yapmıyorum. Keyif benim değil mi?" diyerek salonda beklemeye başladı. Bir süre su içen, sağa sola bakan hakim Kaldırım, daha sonra duruşmaya devam etti.

Avukat Gülizar Tuncer, duruşmada yaşananlar üzerine İstanbul Barosu'ndan gözlemci avukat istemek ve tutanak tutmak üzere duruşma salonundan çıkarak, baro odasına gitti. Daha sonra iki avukat, duruşmayı izledi. Ancak Hakim Kaldırım, Avukat Tuncer hiçbir tartışma yaşanmadan duruşma başında salondan çıkmış gibi tutunağa geçirdi.

Duruşmaya katılan Murat Şalcı ve Mervan Kurt, suçlamaları reddetti, kendilerinin polisin şiddetine maruz kaldığını anlattı.

Hakim Kaldırım, duruşmayı 10 Eylül 2013 gününe erteledi.

HSYK'YA ŞİKAYET EDİLECEK

Hakim Kaldırım hakkında reddi hakim talebinde bulunacaklarını söyleyen İHD İstanbul Şubesi yönetim kurulu üyesi Avukat Gülizar Tuncer, ayrıca Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na şikayet edeceklerini söyledi. (ETHA)