Roboski katliamının ikinci yıl dönümünü protesto etmek amacıyla binlerce kişi Roboski'ye akın etti. Düzenlenen anmaya PKK lideri Abdullah Öcalan da bir mesaj gönderdi.

Aralarında BDP eş genel başkanları Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, BDP ve HDP milletvekilleri, bölge BDP il ve ilçe örgütleri, bölge belediye başkanları ve adayları, sivil toplum örgütleri temsilcilerinin de bulunduğu binlerce kişi BDP Şırnak İl Örgütü binası önünden yüzlerce araçlık konvoy ile Roboski'ye geçti.

ÖNCE MEZARLAR ZİYARET EDİLDİ

Roboski'ye gelen kitle ilk önce yaşamını yitiren 34 kişinin defnedildiği köy mezarlığını ziyaret etti.

Ziyarette "Şehid namirin", "Katil Erdoğan istifa", "Katliamların hesabı verilecek" ve "Katil devlet hesap verecek" sloganları atıldı.

ÖCALAN’IN MESAJINI FERHAT ENCÜ OKUDU

Ardından BDP PM üyesi Ferhat Encü, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Roboski katliamının yıl dönümü dolayısıyla gönderdiği mesajı okudu.

Mesajında; Roboski'de yaşanan katliamın halka son yüzyılda yaşatılan en büyük acılardan biri olduğuna dikkat çeken Öcalan, "Tarih göstermiştir ki Kürt halkı ulusal demokratik kimlik bilincine dönük bir uyanış yaşadığı her dönemde acımasız saldırı ve katliamların hedefi durumuna gelmiştir. Bu anlamda 1978 yılının Aralık ayında yaşanan Maraş katliamında da doğrudan savunmasız Kürt çocukları hedef alınmıştı. O gün faşist kontra unsurlar eliyle uygulanan katliam Roboski'de çağın en vahşi ve acımasız savaş aygıtları eliyle gerçekleştirilmiştir. Bizler bu çözüm sürecini başlatırken bir yandan demokrasi ve özgürlükleri geliştirelim bir yandan da geçmişte ve yakın tarihimizde yaşanan bütün acı ve hakikatlerle yüzleşelim istedik" dedi.

2 yıldır aydınlatılmayan ve hesabı sorulmayan Roboski katliamında çözümün sağlanması ailelerin ve halkın vicdanının rahatlatılması gerektiğini kaydeden Öcalan, Başbakan Erdoğan ile bir araya gelen Roboskili ailelerin adalet arayışının çok anlamlı olduğunu söyledi.

‘DEVLET ADALET ARAYIŞINI ENGELLEMEMELİDİR’

"Bu adalet talebi o kadar önemlidir ki yakın geçmişimizden başlayarak tarihimizdeki acılarla yüzleşmenin kapısına dönüşebilir" diyen Öcalan şunları ifade etti:

"Devlet ve hükümet cesurca sonuçlarından korkmadan bu yüzleşmenin ve adalet arayışının önüne engeller koymaktan vazgeçmelidir. PKK'ye mal edilen ve yıllarca bir kara propaganda olarak Türkiye halklarına servis edilen yüzlerce yalandan ikisi Kuşkonar ve Koçağlı katliamları daha geçtiğimiz hafta AİHM'de mahkum edildi. Devlet bu inkar kalesine sığındıkça uluslararası kamuoyu ve Türkiye halkları nezdinde katliamcı olarak tescillenmeye devam edecektir. İşte tamda bu içinden geçtiğimiz süreçte bu trajik katliamla ilgili sağlanacak olan adalet ve onun üzerine inşa edilecek olan barış bizim büyük barış arayışımıza da örnek teşkil edebilecek önemde olacaktır."

Roboskili kadınların öncülüğünde gelişen ailelerin onurlu direnişi, diyalog da dahil her türlü yolla hak ve adalet arayışlarının çok saygı değer bulduğunu vurgulayan Öcalan, "Bu adalet arayışının ve kişisel değil toplumsal olduğunun farkındayız. Bu acının güncel değil tarihsel olduğunun da bilincinde olmalıyız. Roboskili aileleri halkımız bugünü kadar olduğu gibi bundan sonrada yalnız bırakmayacaktır. Hükümetin de bu sürecin bir parçası olması beklenen hakikatlerle yüzleşme meselesine Roboski'de başlayarak doğru bir iş yapmalıdır. Bu bağlamda bütün Roboski halkına olan güvenimi ve taziye dileklerimi tekrarlıyorum. Katledilen evlatlarımızın davasına sahip çıkan Roboskili kadınlar da barışın anıtsal değerleri olacaktır" dedi.

Mesajın okunması ardından binlerce kişi anma programının gerçekleşeceği Roboski köyüne doğru yürüyüşe geçti. (ANF)