Hrant Dink ailesinin avukatları, aralarında dönemin İstanbul Valisi ve Emniyet Müdürünün de bulunduğu 28 görevli hakkında soruşturma açılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına başvurdu.

19 Ocak 2007'de öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in ailesinin avukatları, 28 kamu görevlisi hakkında soruşturma açılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına başvurdu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına sunulan 12 sayfalık dilekçede, Hrant Dinkin öldürülmesinin ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Trabzon Emniyet Müdürlüğü ve Trabzon Jandarma Komutanlığı görevlileri hakkında çok sayıda suç duyurusunda bulunulduğu ancak İstanbul ve Trabzon savcılıklarına yapılan başvurularda soruşturmaya yer olmadığına dair karar verildiği hatırlatıldı.

AİHM kararına da değinilen dilekçede, Türkiyenin ihmali olduğu gerekçesiyle para cezasına mahkum edildiği ifade edildi. AİHM'in, Hrant Dink cinayetindeki sorumluları ve sorumluluklarını tespit ettiğine yer verilen dilekçede, şüpheliler, cinayetten önce, yalnızca faillere yardım etmekle kalmamış, cinayetten sonra da bu fillerini ve cinayetin gerçekleşmesindeki rollerini gözlerden gizlemek, cinayetin gerçek faillerinin ortaya çıkmasını önlemek amacıyla başka suçlar da işlemişlerdir" denildi.

Hrant Dinkin öldürüleceğinin bazı çevrelerce bilindiğini belirtilen dilekçede, "Bu konuda bir şey yapmak yerine yapmamak konusunda iradeleri bulunduğu çok açıktır. Savcılığınızın yapması gereken tek şey, şüphelilerin, Hrant Dinki katleden terör örgütünün üyesi olma suçlamasıyla yargılanan faillerle ilişkileri olup olmadığını, faillere yardım edip etmediklerini ortaya çıkarmak ve bu cinayetle ilgili tüm şüpheleri aydınlatmaktır" ifadeleri yer aldı.

Ergenekon davası tutuklu sanığı Prof. Dr. Mehmet Haberalın tahliye edilebileceği yönünden raporun saklanmasına ilişkin soruşturmada Enstitü Müdürü Erhan Kansızın tutuklandığı belirtildiği dilekçede, örgüte yardım etmek" iddiasıyla verilen tutuklama kararın emsal teşkil ettiğine vurgu yapıldı.

Dilekçede, Kamu Güvenliği Müsteşarı olan dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler, Eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, Osmaniye Valisi olan dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Eski İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, dönemin Trabzon Alay Komutanı Albay Ali Öz, dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Metin Yıldızın da aralarında olduğu 28 kamu görevlisi hakkında soruşturma açılması istendi

ANF