Yazdığı kitaplar nedeniyle tutuklanan ve 1995 yılında Almanya'ya gitmek zorunda kalan Gazeteci-Yazar Günay Aslan, 19 yıllık hasretliğin ardından memleketi Van'a geldi. İstanbul'dan uçakla Van'a gelen Aslan, Ferit Melen Havalimanı’nda aralarında Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, Aslan’ın ailesi ve çok sayıda kişi tarafından çiçeklerle karşılandı. Havalimanında kendisini bekleyen aile bireyleri ile hasret gideren Aslan, daha sonra Çoban ile birlikte havalimanı kapısında açıklamada bulundu.

Aslan'ın memleketi Van’a geri dönmesinin kendileri için çok büyük bir anlam taşıdığını ifade eden Çoban, "Bugün burada değerli bir arkadaşım, yoldaşım olan Günay Aslan’ı karşıladık. Günay 21 yıl önce doğruları halka ulaştırdığı için sistem tarafından her türlü baskıya maruz bırakıldı. Günay da çareyi yurtdışına gitmekle buldu. Ama bugün 21 yıl sonra memleketine geri döndü. Kendisine hoş geldin diyoruz” dedi.

'SON 30 YILDA HERKES ÇOK BÜYÜK ACILAR ÇEKTİ'

21 yıl sonra Van’a geri dönmenin kendisi için çok anlamlı olduğunu ifade eden Aslan, kendisini yalnız bırakmayan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban ve yurttaşlara teşekkür etti. Türkiye’de son 30 yılda herkesin çok büyük acılar çektiğini belirten Aslan,”Van’da bu kirli savaş sürecinde çok büyük bedeller ödedi. Ben Van’dan gittiğim zaman Van’ın varoşlarından, ilçelerinden ve bölge illerinden sistemin baskısına maruz kalan ve oralardan kaçan insanların çadırları vardı. Şu an ne mutlu bize ki o savaşın izlerini yavaş yavaş siliyoruz. Kürtler bu ülkede barış ve kardeşlik içerisinde özgürce yaşamak istiyorlar. Bu coğrafyada kişilerin dili, dini ve rengi ne olursa olsun, güçlü bir bağlılık ve birliktelik var. Biz de bugüne kadar üzerimize az da olsa bir şeyler yaptık. Bundan sonra bu sorumluluklar daha da büyüyor. Bizler el ele vererek birlikte yaşama arzusu olan bu tarihsel birliktelik için mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.