Açlık grevindeki eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın avukatı Aytül Kaplan, Gülmen’in zorla yoğun bakıma kaldırılmasının nedeninin “duruşmaya çıkarmamak için” olduğunu savundu.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre avukat Kaplan, Semih Özakça’nın ise eğitimcilerin yarın görülecek duruşmasında heyet karşısına çıkarılmasını beklediklerini belirtti.

15 Temmuz’un ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraç edildikleri işlerine geri dönebilmek talebiyle açlık grevi eylemi yapan tutuklu akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın eylemleri 203. gününde.

Gülmen tutulduğu Sincan İnfaz Kampüs Hastanesi’nden önceki gece saatlerinde zorla çıkarılarak Ankara Numune Hastanesi’nin yoğun bakım servisine kaldırılmıştı.

Tıbbi müdahaleyi kabul etmeyen Gülmen’in açlık grevi yoğun bakım servisinde devam ediyor.

İlk duruşmaya getirilmeyen eğitimcilerin davasının ikinci duruşması ise 28 Eylül Perşembe günü (yarın) Sincan Cezaevi Yerleşkesi’ndeki duruşma salonunda görülecek.

Gülmen ve Özakça’nın Avukatı Aytül Kaplan, “Nuriye’yi duruşmaya çıkarmamak için yoğun bakımlık bir durumu olmadığı halde yoğun bakıma götürdüler” dedi.

 Kaplan, şunları söyledi:

Yarınki duruşmaya getirilmeyeceğini düşünüyoruz. Yasal olarak bu durumlarda naip hakim aracılığıyla hastanede ifadesi alınabilir. Heyet bu yöntemi tercih eder mi bilemiyorum? Ama Nuriye’yi sadece kamuoyundan değil heyetten de kaçırdılar. Heyet onları dinlerse belki tahliye edeceklerdi. Bu ihtimali bile ortadan kaldırmak istediler. Nuriye ve Semih’in fotoğraflarını bile kamuoyuyla paylaşmıyorlar.

Gülmen’in ifadesinin alınmamasının tahliyeye engel bir durum olmadığını kaydeden Kaplan, “Naip hakim ile dinlenmesi kararı verilir mi bilemiyorum ama Nuriye duruşma salonuna gelmek ve orada kendini anlatmak istiyor. Kaldı ki ifadenin alınmaması tahliye kararı verilmesine engel değildir. Tutuklu dosyalarda yasal olarak ayda bir dosya üzerinden tutukluluk durumu incelenir ve tahliye kararı verilebilir. Dolayısıyla duruşmaya getirilmeyen ve henüz ifadesi alınmamış sanıkların tahliyesine CMK açısından bir engel yok” ifadelerini kullandı.

Semih Özakça’nın yarınki duruşmada heyet karşısına çıkarılmasını beklediklerini ifade eden avukat Kaplan, “Yani şu an görünen o ama Semih’i duruşma salonunda görene kadar emin olamayacağız” diye konuştu.