İşlerine iade edilme talebiyle başlattıkları açlık grevinin 76’ıncı gününde tutuklanan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın ailesiyle görüşen Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin ikilinin işe iade edilmesi gerektiğini söylediği öğrenildi.

Cumhuriyet’ten Şeyma Paşayiğit’in haberine göre Canikli, Gülmen ve Özakça’nın anneleri ve Semih Özakça’nın eşi Esra Özakça’yla görüştü. Görüşmede Özakça’nın eşi ve annesine ne kadar ‘makul’ olduklarını söyleyen Canikli, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nda iki eğitimcinin durumunun ilk görülecek dosya olması için söz verdi. Canikli Esra Özakça’nın da göreve iade edilmesi gerektiğini söyledi.

Görüşme, Gülmen ve Özakça’nın tutuklanmasına ilişkin Ankara 5’inci Sulh Ceza Hakimliği’nin ifade sorgu zaptından öğrenildi.

Buna göre görüşmede Canikli’nin yanı sıra AKP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay da vardı.

16 Mayıs saat 14.30’da Çankaya Köşkü’ne görüşmeye gittiklerini doğrulayan Esra Özakça, “Kendileriyle çok ılımlı bir görüşme geçirmiştik. Hayatlarının çok önemli olduğunu ve komisyonda ilk görüşülecek konulardan olduğunu söylemişlerdi ” dedi.

Esra Özakça, iki saati aşan görüşmeden izlenimleriniyse şöyle anlattı:

“Başka bir şeyle ilişkilendirmediğimizi, sadece işimizi istediğimizi söyledik. Komisyon ile işlerine geri dönerlerse açlık grevini bırakırlar ama şimdi geri dönecekler diye açlık grevini bırakmak gibi düşüncelerinin olmadığını ifade ettik. Bu saldırıyı yapanlar ya çözmek isteyenleri boşa düşürmeye çalışıyorlar ya da çözmek isteyenlerin gücü yetmiyor. Görüşme olumluydu sonra bir saldırı oldu ve tutuklandılar. Şimdi canlarından endişe ediyoruz.”