Cumhuriyet’ten Miyase İlknur’un haberine göre, iş dünyasından bürokrasiye, basından spora kadar her alanda örgütlenen Gülen cemaati şimdi de Alevilere el attı. Cemaatin birçok ilde kurdurduğu dernekler bir federasyon çatısı altında birleşerek alternatif Alevi örgütlenmesi çabasında.

 

AKP iktidarı ile Gülen cemaatinin oluşturduğu komisyonun politikalarına blok olarak karşı duran Alevileri parçalama amacıyla başlatılan bu çalışmalar İstanbul, Ankara ve Gaziantep’te başlatıldı ve ardından da Amasya, K.Maraş, Elazığ ve İzmir’i de içine alan bir alana yayıldı. Başkanlığını eski Gaziantep AKP İl Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Hortoğlu’nun yaptığı Anadolu Alevi-Bektaşi Federasyonu bu alternatif örgütlenmenin çatı örgütü olarak kuruldu.

 

Aslında Gülen ve cemaatinin Alevilere olan ilgisi yeni değil. Gülen, daha Türkiye’de iken İzzettin Doğan’ın da aralarında bulunduğu bazı Alevi din adamları ve yazarlarını “inançlar arası diyalog” başlığı altında toplantılara davet edip ödüller vermişti. Geçtiğimiz yıllarda yandaş medyada birçok köşe yazarı, Ergenekon sürecine kuşku ile bakan ve blok olarak karşı duruş sergileyen Alevilerin, bu süreci desteklemesi için çalışmalar yapılması telkininde bulunmuştu. Bu kez cemaate yakın duran kişilere Alevi örgütleri kurduruldu.

 

Gülen cemaatinin kurdurduğu ilk dernek Anadolu Alevi Derneği. İstanbul’da bu yıl kurulan bu derneğin başkanlığını Ali Şeyhun yapıyor. Eski gemi kaptanı olan Ali Şeyhun, yine Fethullah cemaatine yakın olan denizcilerin kurduğu Barbaros Denizciler Derneği’nin (BADER) eski başkanı. Mayıs ayında BADER Başkanlığı’ndan ayrılan Ali Şeyhun, Anadolu Alevi Derneği’ni kurarak başkanlığını üstlendi.

Gaziantep’te uzun süre AKP il yönetim kurulu üyeliği yapan ve yine Gaziantep’te cemaatin önde gelen isimlerinden biri olan Cengiz Hortoğlu da, Amasya’da Turna Derneği, Elazığ’da Anadolu Alevi Derneği, K.Maraş’ta Erenler Derneği, İzmir ve ilçelerinde değişik adlarla cemaatten isimlere kurdurduğu dernekleri Anadolu Alevi-Bektaşi Federasyonu çatısı altında bir araya getirdi.

3 Aralık 2011 akşamı Ankara’da bir iftar yemeği veren federasyonun davetine AKP üç bakan ve 1 milletvekili ile katıldı. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, AKP Sivas Milletvekili Ali Turanlı’nın katıldığı yemeğe diğer Alevi örgütlerinden kimsenin katılmaması dikkat çekti.

“Alevi çalıştayı” sürecinde de AKP yandaşı pek çok dernek kurulduğu ve bu derneklerin düzenlediği sempozyumlara hükümetin büyük paralar aktardığı biliniyordu. İzmir’deki Samet Baba Derneği, Erenler Derneği, Dost Alevi Derneği, Türkmen Alevi Derneği, Abdal Musa Derneği, Türkmen Alevi Derneği, Aleviler tarafından bilinmeseler de hükümeti destekleyen açıklamalar yapmışlardı.