(Demokrat Haber Analiz) Türkiye bugün “Büyük DHKP-C Operasyonu” haberlerine uyandı. İçlerinde önemli davaların avukatları ve Grup Yorum üyelerinin de olduğu çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.

İzmir, İstanbul ve Ankara'nın da aralarında bulunduğu 7 ilde DHKP-C'ye yönelik olduğu iddiasıyla düzenlenen operasyonda, Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatların da aralarında olduğu 80'den fazla kişi gözaltına alındı. Dernek Başkanı Selçuk Kozağaçlı hakkında da yakalama kararı çıkartıldı.

Gözaltına alınanların AK Parti hükümetinin Suriye politikasını eleştiren bir çizgi izliyor olmaları dikkat çekti. Gözaltına alınanlar Suriye’nin kaderini kendinin çizmesi gerektiğini, dış müdahalelerin iç savaş çıkaracağını, dış ülkelerin bazı grupları silahlandırıp yönlendirmesinin kabul edilemez olduğunu, muhalif kesimlerin de sivillere yönelik şiddet ve yağmalama yaptığını savunuyorlardı.

Asıl dikkat çekici nokta ise hakkında gözaltı kararı çıkarılan Çağdaş Hukukçular Derneği Selçuk Kozağaçlı’nın Suriye ve Şam’da bazı temaslarda bulunmak üzere yurtdışında olmasıydı. Kozağaçlı’nın Lübnan’da olduğu bilgisi vardı. Ancak, Lübnan üzerinden Suriye’ye geçtiği tahmin edilen Kozağaçlı’nın Suriye resmi haber ajansı SANA’da bugün görüşlerine yer verildi.

Kozağaçlı dün Suriye Ulusal Diyalogu İzleme Komisyonuyla görüşmeler yapıp bir basın açıklaması düzenlemiş ve “Erdoğan hükümetine karşı Suriyelilerin avukatlığını üstleneceğiz” demişti.

Kozağaçlı’nın Suriye politikasını eleştirdiği saatlerde aynı siyasal görüşlere yakın kişi ve kurumlara 7 ilde eşzamanlı operasyonların yapılması dikkat çekici.

“SURİYE‘DE EMPERYALİST MÜDAHALEYE HAYIR” MİTİNGİNE YASAK

Ayrıca yarın yani 20 Ocak’ta Gaziantep’te KESK-DİSK-TMMOB-TTB tarafından yapılmak istenen "ABD Emperyalizminin Taşeronu Olmayacağız! Ortadoğu‘nun Geleceğine Halklar Karar Versin! Suriye‘de Emperyalist Müdahaleye Hayır!" mitingine de izin verilmedi.

İlgili kurumlar bunu protesto etmek için 20 Ocak 2013 Pazar günü tüm yurtta KESK-DİSK-TMMOB-TTB öncülüğünde emek ve demokrasi güçleriyle; "ABD Emperyalizminin Taşeronu Olmayacağız! Ortadoğu‘nun Geleceğine Halklar Karar Versin! Suriye‘de Emperyalist Müdahaleye Hayır!" şiarıyla yürüyüş ve basın açıklamaları yapma kararı aldı.

“ERDOĞAN HÜKÜMETİNE KARŞI SURİYELİLERİN AVUKATLIĞINI ÜSTLENECEĞİZ”

SANA’da çıkan haberde Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Selçuk Kozağaçlı, derneğin AKP hükümetinin gerçek yüzünü göstermek, Suriye halkına, özel ve kamu mülklerine karşı işlediği suçları ortaya çıkarmak amacıyla aktif bir güç oluşturma yönünde Türkiye’deki tüm uluslar arası sendika ve derneklerle çalışacağını açıkladı.

Kozağaçlı, dün Tahran Konferansında oluşturulan Ulusal Diyalogu İzleme Komisyonu'yla Şam’da düzenlediği ortak basın toplantısında, bünyesinde 2.500 üyeyi toplayan derneğin Suriyeli’lerin öldürme, hırsızlık, gasp ve yağmalamayla ilgili şikâyetlerini teslim alarak silahlı grupları topraklarında ağırlayan, silah ve para desteği veren AKP hükümetine karşı Türkiye’de dava açacağını bildirdi.

Dernek üyelerinin, masum Suriyeli vatandaşları hedef alan saldırılara, ekonomi tesislerinin soyulup yağmalanması ve yıkılmasına tanık olduklarına dikkat çeken Kozağaçlı, Türkiye’de Türk halkını savunduktan sonra şimdi Suriye halkının avukatlığını üstlenerek onu savunacağını söyledi.

Diğer yandan, Ulusal Diyalogu İzleme Komisyonunda Hukuk Komitesi üyesi Tarık Ahmet, Türk heyete Suriye’de işlenen suç ve cinayetlerle birlikte Suriye-Türkiye sınırındaki ihlaller konusunda bilgi verildiğini bildirerek Şam’da derneğin bir iletişim ofisinin açılması ve ortak bir komisyonun oluşturulması konusunda anlaşmaya varıldığına işaret etti.

Ahmet, yaşanan olaylardan zarar gören herkese yapılan saldırı ve suçlarla ilgili Suriye ve Türkiye’den edinebildikleri bilgi ve belgeleri sunma çağrısı yapıldığını söyleyerek bununla birlikte Suriye ve Türkiye’de silahlı grupların suçlarını belgelemek isteyenlerin komisyona katılma ve görüşlerini bildirmeye davet edildiklerinin altını çizdi.

Ahmet, Şubat ayının ikinci yarısında iki tarafın İstanbul’da bir toplantı düzenleme ve konuyu Türk ve dünya basınına duyurma kararı alındığını kaydetti.