Beyoğlu ve Şişli’de bulunan 2 dernek ve 1 kültür merkezine eşzamanlı operasyon düzenleyen polis, aralarında Grup Yorum’un 3 üyesinin de bulunduğu 34 kişiyi gözaltına aldı. Çevik Kuvvet polisi desteğini de alan Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bağlı polisler, aralarında dernek ile kültür merkezlerinin bulunduğu binalardakilerin kapıları açmamaları üzerine, camları kırarak içeriye gaz bombası attı. Dernek içindekiler de baskını protesto etmek için slogan attı. Koçbaşlarıyla kırılan kapılardan giren polis, gözaltına alınanları sorgulanmak üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürdü. Operasyonun yasadışı DHKP-C örgütüyle bağlantıları olduğu gerekçesiyle İstanbul 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin aldığı kararla yapıldığı belirtildi. Bir derneğin bina girişinde asılı olan kırmızı bayrak polis tarafından indirildi. Operasyon kapsamında polisin bazı evlere de girerek 2 kişi de gözaltına aldığı öğrenildi.

BİBER GAZLI OPERASYON

İstanbul 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nden alınan kararla Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bağlı polisler, Şişli Mahmut Şevket Paşa Mahallesi, Mektep Sokak üzerinde bulunan İdil Kültür Merkezi ile Beyoğlu Piyalepaşa Mahallesi Piyalepaşa Caddesi üzerindeki Gençlik Federasyonu Derneği ve Haklar ve Özgürlükler Derneği’nin bulunduğu adreslere geldi. Saat 02.00 sıralarında çevik kuvvet polisinin de desteğini alan Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, kültür merkezi ve derneklerin kapısını çaldı. Arama kararına rağmen içeride bulunanların kapıları açmaması üzerine çevik kuvvet, polisleri camları kırarak içeriye gaz bombaları attı. İçeride bulunanlar baskına tepki göstererek "Haklıyız kazanacağız" sloganları atarak marşlar söylemeye başladı. Saat 05.00’e kadar bekleyen polis koçbaşlarıyla kapıları kırarak içeriye girdi.

İdil Kültür Merkezi’nde aralarında Grup Yorum üyeleri Ali Aracı, Ali Papur ve Caner Bozkurt’un da bulunduğu 9 kişi, Haklar ve Özgürlükler Derneği’nden 3 ve Gençlik Federasyonu Derneği’nden de 22 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan 34 kişi sorgulanmak üzere Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne götürüldü.

Gençlik Federasyonu Derneği içinde arama yapan polis çuvallar dolusu yasal yayına “yasadışı örgütsel doküman” adı altında el koydu. Derneğin girişinde asılı olan kırmızı bayrak ise olay yeri inceleme polisi tarafından indirildi. Kamyona doldurulan dokümanlar incelenmek üzere şubeye götürüldü. Dernek ve kültür merkezi haricinde önceden belirlenmiş adreslere özel timler eşliğinde girildi. Evlere yapılan baskınlarda da 2 kişi gözaltına alındı.

OPERASYON GÜNDÜZ DE YAPILABİLİRDİ

Baskınların yasadışı olduğunu savunan Avukat Taylan Tanay, "Üç ayrı yerde faaliyet gösteren kültür merkezi ile dernekler yasal kurumlardır. Kültür merkezinde Grup Yorum’un 3 üyesi de gözaltına alındı. Bunlar için arama kararı bulunmamaktadır. Grup Yorum verdiği konserlerde on binlerce kişiyi meydanlara toplamıştır. Gözaltına alınmalarını anlamak mümkün değildir. Bu yerlere polis gündüz vakti de gelip arama yapabilirdi. Ama 02.00 sıralarında geldi. Gözaltına alınanların yasadışı DHKP- C örgütü ile bağlantısı olduğu gerekçe gösteriliyor. Bununla ilgili gizlilik kararı olduğu söyleniyor. Bu baskının hiçbir hukuksal dayanağı yoktur. Bir mahkeme hakiminin verdiği kararla bu aramaların yapılması baskının haklılığını göstermez" dedi.

Polis, olası olaylara karşı sokak başlarını tuttu. Operasyon alanı geniş bir güvenlik şeridiyle kapatıldı. Çıkabilecek çatışma olasılığına karşın da 2 ambulans olay yerinde hazır bekletildi. Operasyona, çevik kuvvet ve terörle mücadele birimlerinin yanı sıra olay yeri inceleme ve özel harekat timleri katıldı.

Milliyet