DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler'in kızı Nilgün Soydan'ın, babasının mezarı başındaki sözleri nedeniyle 6 yıl hapis istemiyle yargılandığı davada ilk duruşma görüldü. Soydan: "18 yaşında babam gözlerimin önünde öldürüldü. O konuşma doğaçlamadır" dedi.

33 yıl önce silahlı saldırıda hayatını kaybeden DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler'in kızı Nilgün Soydan, cinayet davasında yargılanıp beraat eden MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan'a yönelik konuşmasında tehdit ve hakarette bulunduğu gerekçesiyle hâkim karşısına çıktı.

İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuksuz sanık Nilgün Soydan hazır bulunurken, şikâyetçi İstanbul milletvekili Celal Adan katılmadı.

Duruşmayı gazeteciler Nedim Şener, Ayşenur Arslan ve CHP milletvekili ve DİSK eski Başkanı Süleyman Çelebi ve bazı DİSK üyeleri de izledi.

Nilgün Soydan savunmasında, şikayet edilen konuşmayı babasının ölüm yıldönümünde mezarı başında yaptığını belirterek, “Ben 18 yaşında bir genç kızken gözleri önünde babası çapraz ateşle öldürülen biriyim. Burada yaptığım konuşmada doğaçlama yapılmıştır” dedi.

‘KONUŞMA CD'Sİ MONTAJLI’

Babası Kemal Türkler'in öldürülmesi nedeniyle şikâyetçi Celal Adan'ın yargılandığını ve beraat ettiğini ifade eden Soydan, “Nasıl beraat ettiği beni ilgilendirmez, Celal Adan'ın olaydan 3 ay sonra poliste verdiği ifadesinde olayı azmettirdiğini itiraf etmişti. Konuşmamda dava sürecini anlattım” diye konuştu.

Soydan, “İddianamede belirtildiği gibi ben kendisine eli kanlı katil demedim. Bunu kendisi yakıştırmıştır. Katilin eli de zaten kanlı olur, ayrıca delil olarak dosyaya konulan konuşmamın kaydedildiği CD’yi de kabul etmiyorum. Çünkü konuşmam 7-8 dakikaydı, CD’deki kayıt ise 5 dakika kadar ve montajlıdır. Bunun montajsız halinin mahkemeye getirilmesini istiyorum” şeklinde konuştu.

Soydan ayrıca Adan’ın katillerinin kurtarılması için çaba sarf ettiği yolundaki konuşmasını ise, babasının katillerini kurtaran 3. Yargı paketi sırasında Celal Adan’ın gösterdiği çabaların nedeniyle söylediğini belirtti.

‘SANIK OLMAKTAN GURUR DUYARIM’

Nilgün Soydan’ın Kemal Türkler cinayeti üzerine konuşmasına uzun süre devam etmesi üzerine hakim Yener Yıldırım, “Burası Kemal Türkler’in neden öldürüldüğünün tartışılacağı bir yer değildir. Dışarıda istediğinizi söyleyebilirsiniz” deyince Soydan, “O zaman yeniden karşınıza geliriz” dedi. Soydan, “Babamın anısını yaşatmak adına Celal Adan da dahil ölene kadar konuşmaya devam edeceğim” dedi.

Soydan’ın avukatlarından Kudret Yıldırım da, müvekkilinin isminin tutanaklara sanık yerine şüpheli olarak yazılmasını istedi. Hâkimin davanın kabul edilmesi nedeniyle bunun mümkün olmadığını söylemesi üzerine araya giren Nilgün Soydan, “Bu davada sanık olarak yazılmaktan şeref duyarım. Rahatsız değilim” diyerek avukatına müdahale etti.

6 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın hazırladığı iddianamede şüpheli Nilgün Soydan’ın 22 Temmuz 2012 günü eski DİSK kurucusu başkanı ve babası olan Kemal Türkler’in ölüm yıldönümünde mezarının başında kalabalık bir grupla toplandıkları ve bu esnada basına da Celal Adan hakkında cinayetin azmettiricisi ve cinayetin işlenmesinde silah temin ettiği iddialarında bulunduğu ve ayriyeten “kendi katillerinin kurtarılması için büyük çaba sarf etmiştir. Ve emeline ulaşmıştır” şeklinde hakaret içerikli sözler sarf ettiği ifade ediliyor. İddianamede, Soydan’ın ‘hakaret ve iftira’ suçundan 1 yıl 3 aydan 6 yıla kadar hapsi isteniyor. (Radikal)