Ergenekon soruşturması kapsamında Ahmet Şık ve Nedim Şener’in de gözaltına alınmasıyla gazetecilerin tepkisi birlik haline geldi.. Gazetecilere Özgürlük Platformu’nda buluşan gazeteciler Taksim’de gözaltıları protesto etti..

Kalabalık, "Ahmet, Nedim onurumuzdur". "AKP elini medyadan çek" , “şeklinde slogan attı.     

"Bugün Ahmet, Nedim. Yarın kim?"   

Taksim Meydanı'nda toplanan binlerce gazeteci ellerinde farklı protesto pankartları taşıdı. "Gazeteciysen boyun eğmeyeceksin. Boyun eğeceksen, gazeteciyim demeyeceksin" ve "Bugün Ahmet, Nedim. Yarın kim?",  yazılı pankartlar dikkat çekti.    

Kalabalık Galatasaray Meydanı'na ulaştığında Gazetecilere Özgürlük Platformu, basın açıklaması yaptı. Açıklama, "Türkiye'deki basın ve ifade özgürlüğü ABD ile kıyaslanamayacak kadar ileri düzeyde olsaydı eğer, bu çok sevdiğimiz ülkemizde 25'i ulusal düzeyde, 60'ı yerel düzeyde faaliyet gösteren 85 meslek örgütü bir araya gelerek, Gazetecilere Özgürlük Platforumu kurma ihtiyacı duymazlardı" sözleriyle başladı.  

Eylemin ardından basın açıklamasının yapıldığı alana çevik kuvvet polisleri geldi. İstiklal caddesi üzerinde polislerden birinin protestoculara yönelik sözlerinin ardından, eylemden dağılmakta olan küçük bir grup sözlü tepki gösterdi. Olay büyümeden yatıştırıldı. 

Gazeteci Can Dündar,  Ali Nesin, Sırrı Sürreya Önder, Celal Başlangıç, Hikmet Çetinkaya, Can Ataklı ve Oktay Ekşi de yürüyüşe katılanlar arasındaydı. 

ANKARA

Ankara’da bir araya gelen gazeteciler gözaltıları ağızlarına siyah bantlar yapıştırarak, Adalet Bakanlığı’na yürüyerek protesto etti.

Kızılay YKM önünde toplanan gazeteciler, “İleri demokrasi ile gurur duyuyoruz.. Tutuklu gazeteci: 61, Yargılanan gazeteci: 2 bin, Gazetecilere açılan soruşma: 4 bin” yazılı pankartla Adalet Bakanlığı’na yürüdü.
Eyleme  gazeteciler yoğun ilgi gösterirken, siyasiler de eyleme destek verdi. CHP Ankara Milletvekilleri Hakkı Süha Okay, Yılmaz Ateş, Zekeriya Akıncı, Tekin Bingöl, CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, CHP PM Üyesi Gazeteci Veli Özdemir, BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ile DSP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Vural da gazetecilerle birlikte gözaltıları protesto etti. Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Cemal Bakındı da Türk-İş adına eyleme katılanlar arasında yer aldı.

Ağızlarını bantladılar

Yürüyüş sırasında, “Susma Sustukça sıra sana gelecek”, “Özgür Basın Susturulamaz” şeklinde sloganlar atan gazeteciler, tepkilerini ağızlarına kapattıkları siyah kurdelelerle gösterdiler. ÇGD Başkanı Ahmet Abakay’ın yanısıra, CHP’li Ateş de ağzında siyah bantla yürüyüşü sürdürdü. Kameraman ve foto muhabirleri de kamera ve fotoğraf makinelerini yere bıraktı.

Adalet Bakanlığı önüne yürüyen gazeteciler, burada bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada tüm gözaltına alınan isimlerin ortak yönünün muhalif gazetecilerden oluşmasının akıllarda kaçınılmaz olarak “kuşkular” yarattığı ifade edilirken  “Şunu vurgulamak gerekiyor, bir ülkede basın özgürlüğünün düzeyini, ölçüsünü iktidarlar koyamaz ya da tarif edemez” denildi.

“Yapılan haberlerin, yazılan ya da henüz yayımlanmayan kitapların, gazetecilerin ellerinde meslekleri gereği olmasından daha doğal bir şey olamayacak bir takım bilgi ve belgelerin suç unsuru olarak gösterilmesi basın özgürlüğünün kısıtlanması değil de nedir? … Güneş  balçıkla sıvanmaz. Sormadan da edemiyoruz, yaptıkları haberlerle gündem belirleyen, birilerini rahatsız eden meslektaşlarımızın gözaltına alınması 'artık yazmayın' demek değil de nedir? Bu ülkede her türlü engele, baskıya, tehdide rağmen gazeteciler var. Özgürlüklerinden mahrum bırakılan ya da özgürlükleri tehdit altında tutulan meslektaşlarımızın serbest bırakılmasını ve bu tehditlerin son bulmasını istiyoruz. Mesleğimize ve meslektaşlarımıza sahip çıkıyor, artık yeter diyoruz.
Ve soruyoruz; Sırada Kim Var, Sıra Kimde?”  denilen açıklamanın ardından gazeteciler tepkilerini göstermek için kalemlerini kırdılar.

“Susmayacağız” diyerek ağızlarındaki siyah bantları da Adalet Bakanlığı önünde yere attılar.