Cumhuriyet Caddesi ile Mareşal Fevzi Çakmak Caddesinin kesiştiği noktada yer alan ve 1964 yılında temeli atılan Bayram Otel, kentin en eski çok katlı binaları arasında yer alıyordu. 2010 yılında 1 milyon dolar harcanarak yapılan ve 3 ay süren çalışma ile onarımdan geçirilen 5 katlı otelde 60 odanın bulunduğu bildirildi.

Van’da yapacakları bir konut projesi için Adana’dan gelen ve 23 Ekim tarihinde meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremi Van’daki Bayram Oteli’nde yaşayan inşaat mühendisleri, otelde birlikte kaldıkları gazetecilere sohbet sırasında, depremin ardından otelin kolonlarında incelemelerde bulunduklarını ve otelin bölgede en güvenilir binalardan biri olduğunu söylemişlerdi. Ancak, 5.6 büyüklüğündeki depremle yerle bir olan otel, inşaat mühendislerinin incelemelerinin yüzeysel olduğunu ispatladı. Merkez üssü Erciş olan 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından bölgeye gelen arama kurtarma ekipleri, Türk ve yabancı basın mensupları, İranlı yetkililer ve Vanlı vatandaşlar otelde konaklamıştı.

BİNA KAPLANINCA HASAR GÖRÜLMEMİŞ

İTÜ Deprem Mühendisliği ve Afet Yönetimi Enstitüsünden Yrd. Doç. Dr. Pınar Özdemir, NTV’de yaptığı açıklamada, "Bayram Otel'in deprem hasar çalışmasını içeriden değil sadece dışarıdan inceleme yapmış ve fotoğraf çekmişler. Isı yalıtımı olduğu için üzeri giydirme olduğu için hasarın görülmediği binalar bulunuyormuş. Otelde kolonlarda kaplama vardı, hasar varsa bile göremedik” açıklamasını yaptı.

KANDİLLİ: GİRMEYİN

Kandilli Rasathanesi’nde Doğan Kalafat: "7.2’lik deprem Van’a 30 km uzaktaydı. Bu deprem ise Van’a çok yakın, yakın olduğu için etkilenmiş, zemin ve bina kötüyse bu yıkımlar olur. Yani kırılma noktası ve faylanmanın etkisi depremin hasarını artırdı. Bu deprem yeni bir deprem. Bu depremin de artçıları olacak. Hasarlı binalara girmemeli."

'ABDULLAH GÜL GELİYOR' DİYE SIVA YAPTILAR!

Van ikinci kez depremle sarsılırken Yunan Arama Kurtarma Örgütü'nün Midilli Şubesi Başkanı Dr. Zoi Livaditon ''Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bölgeye gelecek diye binaların bazılarının çatlaklarını sıva ile kapatıp boyadılar. Sonra da boyayı eskitmeye çalıştılar'' dedi.

Dr. Livoditon, yerle bir olan binaların daha çok kerpiç ve briketten yapıldığını anlatarak, "Bazı kamu binaları da briketten yapılmış ve ciddi hasar görmüş. Ama buna rağmen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bölgeye gelecek diye bu binaların bazılarının çatlaklarını sıva ile kapatıp boyadılar. Sonra da boyayı eskitmeye çalıştılar’’ dedi.

‘’Gül’ün ziyaretinden önce çadırlardaki çocukların bazılarına internet erişimi olan diz üstü bilgisayarlar dağıtıldı. Cumhurbaşkanının ziyareti bitince de topladılar" şeklinde konuşan Livaditon şunları anlattı: "Henüz enkaz altından çıkarılamayan cesetler nedeniyle enkaz bölgesi yoğun bir kokuyla kaplı. Çocuklar ise bu enkazların üzerinde oynuyor. Bu durum bölgede ciddi salgın hastalıkları beraberinde getirebilir."

BAKAN’IN AÇIKLAMASI

Geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da şu açıklamayı yapmıştı: “Büyük depremin olduğu yerde bir daha deprem olmaz. Van merkez ve Erciş en güvenilir bölgedir. Çünkü buradaki fay kırılmıştır, enerjisini boşaltmıştır. Onun için burada özellikle ağır hasarlı binalar girilmesin. Yıkık binalara yaklaşılmasın. Bunun dışındaki binalara girilebilir.”