Kuzey  Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) terhisine 5 gün kala "disko" denilen disiplin koğuşunda yediği dayak sonucu öldüğü iddia edilen Uğur Kantar (21), toprağa verildi. Uğur Kantar’ın cenazesine yakınlarının yanı sıra Üsküdar’daki Emniyet Mahallesi’nde oturan komşuları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kardeşi Mustafa Erdoğan da katıldı.

Tedavi gördüğü Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde (GATA) önceki gün hayatını kaybeden Uğur Kantar’ın cenazesi, bu sabah saatlerinde Karacaahmet Gasilhanesi’nden alınarak Emniyet Mahallesi Yaşar Doğu Sokak üzerindeki evine götürüldü. Emniyet Mahallesi’nde manavlık yapan baba Aydın Kantar, anne Fadime Kantar, amca Hamza Kantar cenaze evin önüne getirildiğinde gözyaşlarına boğuldu. Baba Kantar’ın zaman zaman "Keşke benim canımı alsaydın" diye bağırdığı dikkat çekti.

Ağabeylerinin tabutuna sarılmaya çalışan Kübra, Esra ve Merve Kantar, çevrede bulunanlarca güçlükle sakinleştirilebildi. Cenaze helallik alınmasının ardından Emniyet Mahallesi Polisevleri Camii’ne getirildi. Musalla taşına konulan tabutun başında basın mensuplarına konuşan Aydın Kantar, "Oğlumun ölümünde sorumlu olan tüm kişilerin cezalandırılmasını istiyorum. Göz göre göre evladımı katlettiler" dedi.

Olayla ilgili olarak iki kişinin tutuklandığını hatırlatan Kantar, "Oğluma işkence yapanlar sadece iki kişi değil. Oğlum başına, üzerine kaynar su döküldükten sonra kelepçelenmiş, saatlerce güneşin altında oturtulmuştur. Su istediğinde kendisine su verilmemiştir" diye konuştu.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün ile görüştüğünü hatırlatan baba Aydın Kantar, "Bu korkunç olayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) dahil her alana taşıyacağız. Başka Uğur’lar ölmesin istiyorum" dedi. Oğlunun durumuyla ilgili bilgi almak için eşiyle birlikte garnizona gittiğini anlatan Kantar, "Eşimi türbanı olduğu için içeri almadılar. Türban nedeniyle içeri giremiyorsak bizim çocuklarımızı da askere almasınlar" diye konuştu.

Gazi Magosa’daki 28. Tümen, 61. Alay 3. Tabur 9. Bölük’te askerliğini yapan Uğur Kantar’ın asker arkadaşı ve yaşanan olayların tanığı Soner Kandemir de basın mensuplarının sorularına yanıt verdi. Kandemir, yaşanan olayların çok acı verici olduğunu hatırlatarak, "Görevli bir subayla kaldığı bölüme girdiğimizde ellerinin kelepçeli olduğunu, bir sandalyede oturduğunu gördük. Baygındı. Hemen hastaneye götürdük. Doktorlar çok su kaybı olduğunu söylediler" dedi.

MUSTAFA ERDOĞAN DA KATILDI

Polisevleri Camii’nde kılınan cenaze namazına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kardeşi Mustafa Erdoğan, Ziya İlgen, AKP Rize Milletvekili Nusret Bayraktar, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara’nın yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. Namazın ardından cenaze Ihlamurkuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi.

TSK'DAN YALANLAMA


Genelkurmay Başkanlığı Kıbrıs'ta 'disko'da gördüğü kötü muamele sonucu öldüğü iddia edilen Uğur Kantar adlı erle ilgili soruşturma açıldığını bildirdi. Babanın "Eşimin başörtüsü yüzünden bizi GATA'ya almadılar" iddiasını ise yalanladı.

İşte TSK'nın internet sitesinde yapılan o açıklama: 
1
. P.Er. Uğur KANTAR, 28’inci Mknz.P.Tüm.K.lığı (KKTC) Disiplin Ceza ve Tutukevinde kaldığı sırada gördüğü kötü muamele sonucu olduğu iddia edilen rahatsızlığı nedeniyle 26 Temmuz 2011 tarihinde ambulans uçak ile GATA’ya sevk edilmiştir. GATA’nın bütün imkanları seferber edilerek yoğun ilgi ve tedaviye rağmen maalesef kurtarılamayarak, 12 Ekim 2011 tarihinde, tedavisinin 79’uncu gününde vefat etmiştir. Vefat eden Erimize Allah’tan rahmet kederli ailesine başsağlığı dileriz.

2. P.Er. Uğur KANTAR’ın GATA’daki tedavisi süresince kendisine refakat eden babası, annesi ve yakınları GATA misafirhanesinde misafir edilmiş, kendilerine her türlü idari destek sağlanmıştır.

3. Olay hakkında KTBK K.lığı As. Savcılığınca derhal soruşturma başlatılmış ve yapılan soruşturma neticesinde iki gardiyan 27 Temmuz 2011 tarihinde tutuklanmıştır. Adli işlemler devam etmektedir. (Gazeteport)