Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Şırnak'ın Silopi ilçesinde bulunan Görümlü Jandarma Tabur Komutanlığı bahçesinde kazı yapma kararı aldı. Tabur'da görevli bir askerin itirafları sonucu Başsavcılığın kazı kararı aldığı bildirildi. Bugün yapılan keşifin ardından yarın bölgede kazı yapılması bekleniyor.

Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Görümlü köyünde 1993 yılında askerler tarafından gözaltına alındıktan sonra kendilerinden bir daha haber alınamayan 6 köylü ile ilgili açılan soruşturma kapsamında o tarihte Tabur'da görevli bir askerin ifadeleri doğrultusunda Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı bugün Görümlü Taburu'nda keşif yaptı. Keşiften sonra yarın bölgede kazı yapılması bekleniyor. Diyarbakır'da faili meçhul cinayetleri soruşturan Özel Yetkili savcılara ifade veren ve o dönemde Tabur'da askerlik yapan bir asker, 6 köylünün nasıl gözaltına alındığını, ayaklarına kurşun sıkıldığını ve cesetlerinin Tabur bahçesine gömüldüğünü anlatmıştı.

Askerin verdiği yerin krokisi üzerine soruşturmayı yürüten savcılar, tanıkla birlikte Görümlü Jandarma Tabur Komutanlığı'na giderek keşif yaptı. Tabur bahçesinde cesetlerin gömüldüğü belirtilen yerler korumaya alınarak, yarın sabah kazı yapılmasına karar verildi. Kazı çalışması Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılacak.

19 YIL ÖNCE KAYBEDİLMİŞLERDİ

13 Mayıs 1993 tarihinde çıkan bir çatışmada iki askerin ölmesi ardından köye gelen jitem elemanları, Görümlü'ye bağlı Derecik mezrasında köy imamı İbrahim Akıl, Süryani baba-oğul Hamdin ve Hikmet Şimşek, Şemdin Cülaz, Salih Demirhan, Halit Özdemir ve Abdurrahman Kayek'i gözaltına almış ve bir daha kendilerinden haber alınamamıştı.

Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'na ifade veren asker şunları söylemişti: "Altı kişinin karakola getirilmesinden üç hafta önce 20 kişilik Jitem grubu karakola geldi. Bu grup gece köylere baskına gidiyor, gündüz ise karakolda yatıyordu. İçlerinden birini tanıyordum. Altı köylünün getirildiği gün sabah saat 10 gibi karakolun bahçesinde içtima için toplanmıştık. Karşımıza da altı kişiyi dizmişlerdi. Biz onların kim olduğunu bilmiyorduk. İçlerinden biri takım elbiseliydi. Diğerleri 30-40 yaşlarında normal giyimli kişilerdi. Tabur Komutanımız, onlara 'neden PKK'lılara yardım ediyorsunuz' dedi. İçlerinden birine hoca diye hitap ediyordu. Hoca 'Biz kimseye yardım etmiyoruz. Bize iftira atıyorlar' dedi.

Yaklaşık yarım saat bu tarz konuşmalar oldu. Sonra komutanın emriyle beş subay, köylülerin ayaklarına kurşun sıkmaya başladı. Daha sonra Land Rover marka jeepin arkasına altı kişiyi ayaklarından iplerle bağlayıp, taburda baş aşağı süründürmeye başladılar. Komutanın emriyle, karakolun hemen arkasında araba parkı olarak kullanılan garajın hemen ardındaki yamaçta birkaç askere toprak kazdırıldı. Görümlü Çayı'na doğru bu kişiler gömüldü."(ANF)