Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde, 6-7 Aralık 2013'te öldürülen M. Reşit İşbilir, Veysel İşbilir ve Bemal Tokçu'nun ölüm yıldönümünde dün yapılmak istenen anmaya polisin saldırısı sonucu çıkan olaylarda, Esentepe Mahallesi'nde DBP Gençlik Meclisi çalışanı Rojhat Özdel (18) isimli genç de öldürüldü.

Dicle Haber Ajansı’na konuşan görgü tanıkları, İpekyolu üzerinde yaşanan olayların ardından zırhlı araçlarla bölgeye sevk edilen polislerin herhangi bir uyarı yapmadan ateş açmaya başladığını öne sürdü. Can güvenlikleri olmadığı için isimlerini vermek istemeyen görgü tanıkları, Rojhat Özdel ve yanındaki bir arkadaşının yolun kenarındaki bir iş yerinin çatısında polislere taş attığını söyledi.

"ELİNDE SİLAH YOKTU"

Özdel'in elinde bir molotofkokteyli gördüklerini, ancak Hakkari Valiliği tarafından yapılan açıklamanın aksine herhangi bir silahın olmadığını söyleyen görgü tanıklarına göre, zırhlı araçla dükkanın bulunduğu yere gelen özel harekat timleri önce yoğun gaz bombası ve plastik mermi kullandığı, ardından ise çıkmaz sokağa doğru kaçan Rojhat Özdel'i M-16 piyade tüfeği ile taradı.

Yaşanan olay ise akıllara, 15 Ekim'de "iç güvenlik yasa tasarısı" hakkında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yaptığı, "Molotofkokteyli atmak vardır, maske takıp kendi kimliğini gizleyerek neredeyse bir sivil çatışma ortamı yaratmaya çalışmak vardır. Arkadaşlar bunlara da kesinlikle tolerans gösterilmeyecek" açıklamasını getirdi.

YARALI HALDE İŞKENCE

Görgü tanıkları, polislerin Rojhat Özdel’e işkence yaptığını da savundu. Polisin açtığı ateşe tepki gösterdiklerini, ancak polislerin silahları kendilerine doğrultarak içeri girmeleri yönünde tehdit ettiğini söyleyen tanıklar; pencereden olanları izlediklerini şöyle anlattılar: "Çocuk vurulduktan sonra polisler üzerine çullandı. Küfür ederek, 'Yanındaki kimdi? Kardeşin miydi? Çabuk söyle p..' diyorlardı. Bir saat boyunca yerde bekletildi. İnlemeleri duyuyorduk. Öldüğü anı dahi duyduk. Sonra emniyet müdürü geldi. Bir komiserleri, uyarı ateşi açıp açmadıklarını sordu. Vuran polisler de uyarı ateşi açtıklarını, kendilerine ateş açılması üzerine vurduklarını söyledi. Ama biz şahidiz, hiçbir şekilde uyarı ateşi açılmadı, çatışma da çıkmadı."

CENAZE BUGÜN TOPRAĞA VERİLECEK

Dün apar topar Malatya Adli Tıp Kurumu'na gönderilen Özdel'in cenazesinin otopsi işlemlerinin tamamlandığı ve cenazenin Yüksekova'ya doğru yola çıkarıldığı öğrenildi. Cenazenin 16.00 sularında ilçede olacağı ve ilçe girişindeki Akalın (Bajêrge) Köyü Mezarlığı'nda toprağa verileceği belirtildi.

ROJHAT ÖZDEL

DBP Gençlik Meclisi'nde çalışma yürüten Rojhat Özdel'in 2012 yılında bir yürüyüşe katıldığı gerekçesiyle tutuklanarak Hakkari Kapalı Cezaevi'ne götürüldüğü, yapılan itirazın ardından bir hafta sonra bırakıldığı, davasının da sürdüğü öğrenildi.

Özdel'in babası Mustafa Özdel'in de 14 yıl hapis cezası aldığı ve Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulduğu ortaya çıktı.