Gezi Parkı protestolarına 16 Haziran 2013'de yapılan saldırıda, Okmeydanı'nda gaz bombası fişeğiyle ağır yaralanan 269 gün sonra yaşam mücadelesini kaybeden 15 yaşındaki Berkin Elvan’ın yaralanmasına ilişkin devam eden soruşturmada iki kişi daha tanık olarak dinlendi.

Tanık olarak ifadesi alınan Berkin Elvan’ın arkadaşı 16 yaşındaki M. A. polisin gaz bombasını direkt Berkin Elvan’a attığını söyledi.

Soruşturma kapsamında daha öncede 18 polis şüpheli olarak iki kişi de tanık olarak dinlenmişti.

 “EKMEK ALMAYA GİTTİĞİNİ SÖYLEDİ”

Hürriyet'ten Ayşegül Usta'nın haberine göre; soruşturma kapsamında tanık olarak dinlenen 16 yaşındaki M.A. Berkin Elvan ile 2,5 yıllık arkadaş olduklarını belirterek, şunları söyledi: 

“Gezi olayları sırasında bende eylemlere katıldım. Ancak eylemlerim kesinlikle kimseye zarar vermeden taşkınlık yapmadan, polislere veya çevreye taş atmadan, doğayı korumak için slogan atmaktan ibaretti. Herhangi bir kimseye zara verecek eylem içerisinde yer almadım. Sanırım 07.30 sıralarıydı bu esnada Berkin'in Gaziler sokağının başında gördüm. Gaziler sokağını Mithatpaşa Caddesi keser. Berkin'de Gaziler Sokağı'ndan gelip Mithatpaşa Caddesi'nin geçip sokağın devamındaki adını bilmediğim fırından ekmek almaya gidiyordu. Çünkü kendisi benim yanıma geldi. Bana ekmek almaya gittiğini söyledi.

“PLASTİK MERMİ SIKIYORLARDI”

Biz bu gecekondunun önünde ve arasında bulunuyorduk. Polisler de bizi göremediklerinden gaz kapsüllerini gecekondunun duvarına çarptırıp bulunduğumuz noktaya düşürüyorlardı. Ayrıca plastik mermide sıkıyorlardı. Bizde gaz kapsüllerini alıp polise doğru geri fırlatıyorduk. Bu  olaylar yaşanırken Berkin henüz olay yerine gelmemişti. Bir müddet sonra Berkin yanımıza geldi. Yukarıda söylediğim gibi bana ekmek almaya gideceğini söylemişti. Ben de doğalgaz arasından bakıp polisleri gözetliyordum. Berkin de o esnada bulunduğumuz yerden Mithatpaşa Caddesi'ne geçerek Gaziler Sokağı'nın devamındaki fırından ekmek almaya geçecekti.

ÇEVİK KUVVET BERKİN’İN KAFASINA ATEŞ ETTİ”

Berkin'e " Caddeye çıkma. Nişan alıyor" dedim ancak Berkin duymadı. Caddeye bir adım atar atmaz TOMA’nın yanında diz çökmüş vaziyette başında kask bulunan çevik kuvvet polisi Berkin'e doğru gaz tüfeğiyle ateş etti. Polis memuru nişan almıştı. Direk Berkin'in kafasına ateş etti. Ben doğalgazın orda saklanıp bu olayları gözetledim. Gaz kafasının sağ kısmına geldi.  Kafasına Berkin'in kafasına çarptıktan sonra yere düştü. Ben ve arkadaşım Berkin'i geri çektik. Berkin ayağa kalktı. "Aaaa kafam kafam diyerek" koşmaya başladı. Birkaç adım gittikten sonra kendisini arkadaşlarımla tuttum, kucağıma aldım. Arkadaşlarla yardım ettik. Berkin'in geldiği evin bulunduğu tarafa doğru yüz metre kadar bu şekilde gittik. Arka sokakta bulunan Berkin'in yaralandığı yere 150-200 mette mesafede bulunan sağlık ocağının önüne geldik. Birkaç araç geçti durmadılar. Beyaz minibüs şeklindeki aracı durdurup bindirdik. Bu araca bindirdikten sonra 50 saniye sonra kusmaya başlamıştı. Gözleri kapanıp dişleri kilitleniyordu. Kendisini bu araçla Okmeydanı Hastanesi’ne getirdik.

“GAZ BOMBASINI DİREKT BERKİN’E ATTI”

Daha önce de Savcı Adnan Çimen'e verdiğim ifadem tutanağa yanlış geçirilmiş. Ben polislerin gaz kapsülünü gecekondunun duvarına çarpıp Berkin’in kafasına vurduğunu söylemedim. Berkin’in vurulmasında polis gaz kapsülünü direk Berkin’e attı. Olay şimdi anlattığım şekliyle gerçekleşmiştir. Berkin eyleme katılmadı. Olay günü sadece ekmek almaya gidiyordu. Berkin'in kafasına gaz kapsülü geldiğini ve kafasına çarptığını açık seçik gördüm. Bunu atan polisi de gördüm. Kafasında  kask olduğunu teşhis edemem. Kaskın numarasın da alamadık. Ancak TOMA’nın şoför koltuğunun bulunduğu yerde diz çökmüş vaziyette bize gaz kapsülü atan memurdur. Berkin'i vuran bu polistir."

“BİR ÇOCUK ANNE DİYE BAĞIRIYORDU”

Soruşturma kapsamında tanık olarak dinlenen avukat Sinan Zincir de olay günü polislerin marketin önünde eylemcilere müdahale ettiğini anlatarak, “Bir çocuğun ‘Anne’ diyerek başını tutarak kaçtığını gördüm. Çocukla polis arasında 25-30 metre mesafe vardı” dedi.