Görevden alınan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya'nın tutuklu yargılandığı davanın duruşması görüldü.

Kaya, artık birlikte iş yapmayacaklarını ifade ettiği Vali'nin "Savcılığa talimat vereceğim" dediğini ve bu davanın o talimatla açıldığını dile getirdi.

Görevde alınan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bekir Kaya, belediye çalışanları Çetin Çiftçi, Cuma Köylüoğlu, Zelal Tanlı, Mehmet Halim Eryiğit, Can Tayan ve MEYADER yöneticileri İdris Şaybak ile Neriman Uyar hakkında "Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama", "Örgüt üyesi olmak", "Suç örgütlerinin isimlerini kullanarak tehditte bulunma" ve "Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme" iddialarıyla açılan davanın 2’nci duruşması Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı.

Bekir Kaya ve Neriman Uyar'ın tutuklu bulundukları cezaevlerinden SEGBİS sistemi ile katıldığı duruşmada, tutuksuz yargılanan Çetin Çiftçi, Cuma Köylüoğlu, Zelal Tanlı, Mehmet Halim Eryiğit, Can Tayan ve İdris Şaybak hazır bulundu. HDP Van milletvekilleri Nadir Yıldırım, Lezgin Botan, Adem Geveri, HDP ve DBP yöneticileri, İHD Van Şube Başkanı Murat Melet ile çok sayıda yurttaş ve belediye çalışanlarının izlediği duruşmayı, çok sayıda yurttaş ise salon yetersiz olduğu gerekçesiyle izleyemedi.

'İŞTEN ÇIKARILDIĞI İÇİN İTHAMDA BULUNDU'

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada savunma yapan Kaya, hakkında ifade veren Zübeyir Özer'in işe devamsızlık yapmasından dolayı işten çıkarıldığını öne sürerek, araya insan koymasına rağmen işe alınmadığı için böyle ithamda bulunduğunu söyledi.

Kaya, "3 bin 500 personelin olduğu yerde onu sokakta dahi görsem tanımam" dedi.

Van Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği'ne yardım iddialarına değinen Kaya, buraya VASKİ bütçesinden para aktarılmadığını ve işçilerin maaşlarının bağlı olduğu sendikadan kesintinin yapıldığını söyledi. Kaya, belediyenin bu konuda tasarrufunun söz konusu olmadığını ifade etti.

'İLANLAR VALİ'NİN ONAYINDAN GEÇİYOR'

Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile kapatılan gazete ve ajanslara para aktarıldığı iddialarına ilişkin ise Kaya, belli gazetelere Newroz, 1 Mayıs, milli ve dini bayramlarda ilan verdiklerini söyledi.

Kaya, "Verilen ilanlardan Basın İlan Kurumu sorumludur.  Vali'nin onayından geçiyor. O zaman Vali'yi de getirin buraya" ifadelerini kullandı.

'BU DAVA TALİMATLA AÇILDI'

Van Valisi İbrahim Taşyapan ile telefonda yaptığı konuşmalara da değinen Kaya, telefonda ortak iş yaptıkları 4 belediyeye kayyum atanarak gasp edildiğini ve birlikte iş yapmayacaklarını aktardığını dile getirdi. Vali'nin ise kendisine "Savcılığa talimat vereceğim" dediğini öne süren Kaya, "Bu açılan dava da o talimatla yapıldı" dedi.

Kaya'nın avukatı Sabahattin Kaya ise, "2 ayrı dosyada hem "Örgüt üyeliği" hem de "Yardım yataklık" savunulamaz. Hangi dosyayı kabul edeceksiniz" dedi.

Bekir Kaya, dosyaya ilişkin yaptığı konuşmada şunları söyledi:

 "Baştan itibaren ilk duruşmamda da KCK davalarımda bu sorununun toplumsal sorun olduğunu söyledim. Yargı ile toplumsal, siyasal sorun çözülmeye çalışılıyor. Bir sonuç değişmez. Cumhuriyet kurulduğunda beri Kürtler ezildi. Kürtler o zamandan itibaren yöntemleri farklıda olsa sürekli isyan çıkarıldı. Bu halk resmi ideolojiyi kabul etmeyerek kendi alternatif toplumsallıklarını yarattı. Bize yönelik operasyonlarda aynı anda 15-20 Belediye Başkanı alıyorsunuz. 15-20 belediyeye aynı anda kayyum atanıyor, aynı anda milletvekilleri gözaltına alınıyor. Hakkari, Van, Dersim, Şırnak savcıları aynı savcı mıdır ki. Bu nedenle bu davanın siyasi olduğunu söylüyorum. Aysel Tuğluk'un annesinin cenazesine yapılanları gördük. 4 Vatandaş SİHA ile tarandı ve biri yaşamını yitirdi. Vali ilk başta 'örgüt üyesi' dedi. Daha sonra ise 'işbirlikçi' olduğunu söyledi. Devletin hiçbir kurumu o aileye araç vermedi. Hakkari'de bir cami dahi müftülük tarafından verilmedi. Siz böyle yaparsanız halk ne yapar, alternatif üretir. Cenazenin camiye dahi gelmemesi olamaz. 18 bin faili meçhul oldu. Vedat Aydın öldürüldü. 70 yaşında ki Musa Anter öldürüldü. Muhsin Velit öldürüldü"

'BİR KURUŞ BİLE BAŞKA YERE HARCANMADI'

Van halkının tek 1 kuruş parasını hizmetten başka bir şeye harcamadıklarını söyleyen Kaya, müfettişlerin normal bir belediyeyi yılda 1 defa incelediğini ama kendi belediyelerini ise 10 defa denetimden geçirdiğini hatırlattı.

'GİZLİ TANIK BELKİ HAYATTA OLMAYAN BİR KİŞİDİR'

Ardından hakkında ifade veren iki gizli tanığın beyanlarına cevap veren Kaya,  "Bende açık tanıklık yapıyorum o zaman. Cumhurbaşkanı talimat veriyor. Vali de FETÖ'ye para aktarıyor. Bende bunu diyorum. Böyle şey mi olur. Bu neye göre tanık oldu. Bu tanıklığı ya savcılık ya kolluk kuvvetleri yapmıştır. Bu gizli tanıklarsa sonradan üretilmiş bir delildir. Belki de hayatta olmayan bir kişidir. Gizli tanıkların beyanları ile yargılanmam mizansendir "dedi.

Ardından tutuklu bulunan MEYA-DER üyesi Neriman Ural'ın SEGBİS'le ifadesi alındı.

(Kaynak: Mezopotamya Ajansı)