Google’ın yayımladığı 'Şeffaflık Raporu', hükümetlerin Google’dan bilgi taleplerinin sürekli arttığını gösterirken, Türkiye’nin Google’dan en fazla içerik kaldırma talebinde bulunan ülke olduğunu da ortaya koydu.

Rapora göre yılın ilk altı ayında, dünya çapında, devletler tarafından Google’a 21 bin ayrı bilgi talebinde bulunuldu.

EN FAZLA TALEPTE BULUNAN ÜLKE SIRALAMASINDA ABD BİRİNCİ

En fazla talepte bulunan ülke sıralamasında ABD birinci sırada yer aldı. ABD, yılın ilk altı ayında Google’a bilgi talebi için 7969 kez başvuruda bulundu.

ABD’yi 2319 taleple Hindistan, 1566 taleple Brezilya, 1546 taleple Fransa, 1533 taleple Almanya ve 1425 taleple İngiltere takip etti.

İÇERİK KALDIRILMASI TALEBİNDE BULUNAN ÜLKELER ARASINDA TÜRKİYE BİRİNCİ

Türkiye ise, içerik kaldırılması için en fazla başvuran ülke oldu.

501 talepte bulunan Türkiye’yi 273 taleple ABD, 247 taleple Almanya, 191 taleple Brezilya, 97 taleple İngiltere takip etti.

BBC’ye konuşan bir Google sözcüsü, içerik kaldırma taleplerinin ülkeden ülkeye değişebildiğini söyledi. Sözcü, bunun ülkelerdeki yasaların yansıması olduğunu söyledi ve ekledi:

“Örneğin Türkiye’de kamuoyunca tanınan kişilere iftirayla ilgili belirli yasalar var. Oysa ki Almanya’dan neo-Nazi içeriklerinin kaldırılması için talepler alıyoruz.”

Google’ın raporunda içerik kaldırılmasıyla ilgili talepler, ağırlıklı olarak iftira, özel hayat ve güvenlik konularıyla ilgili.

İÇERİK KALDIRMADA EN ÇOK TALEP ATATÜRK, HÜKÜMET VE MİLLİ DEĞERLERLE İLGİLİ

Türkiye’nin içerik kaldırma taleplerinin 148’i 'Mustafa Kemal Atatürk, hükümet ile milli kimlik ve değerler'le ilgili oldu.

Pornografi, nefret söylemi ve telif hakkı da, ülkelerin içerik kaldırma nedenleri arasında bulunuyor.

Google bu raporu 2009 yılından bu yana yayımlıyor.

İlk raporda, hükümetlerden gelen toplan talep sayısı 12 bin 539’du. (bbc)