Samsun’un Havza ilçesinde kına gecesinden dönerken PKK’lı sanılarak öldürülen 16 yaşındaki Gökhan Çetintaş, toprağa verildi. Çetintaş’ın cenazesi dün sabah Demirüstü Mahallesi Fener Sokağı’nda bulunan 25 numaralı eve getirildi. Anne Güler Çetintaş tabutu “Şehidim geldi” diye ağıt yakarak karşılarken aynı olaydan sağ kurtulan 18 yaşındaki ağabey Habip Çetintaş uzun süre boyunca tabuta sarıldı.

SOĞAN TARLASINDA BİR ÖMÜR

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, İl Jandarma Alay Komutanı Mustafa Doğru’nun da katıldığı cenaze törenine beklenenin aksine kabineden katılım olmadı. 16 yaşındaki Gökhan Çetintaş için hazırlanan ölüm belgesinde “ateşli silah mermisi çekirdeği ile oluşan iç organ yaralanması, iç ve dış kanama sonucu ölüm” denildi. Radikal’in haberine göre, acılı aile de Gökhan’ın kafasına 2, vücuduna ise çok sayıda kurşun isabet ettiğini söyledi.

Sara hastası olan Gökhan Çetintaş’ın, 16 yıllık ömrü büyük bir yoksulluk içinde geçmişti. Havza Kaymakamlığındaki çay ocağında çalışan baba Hasan Çetintaş’ın maaşı yetmediği için Gökhan da annesi Güler ile ‘günlük işçi’ olarak soğan toplamaya gidiyordu.

2 YIL ÖNCE EVLERİ YANDI

Yaşanılan büyük yoksulluk nedeniyle Gökhan, Karşıyaka İlköğretim Okulu’nu bırakmak zorunda kaldı.

Ailenin eniştesi Harun Doğan, “Gökhan çoğu zaman defter, kalem, silgi parası bulamadığı için okula devam edemiyordu. 2 yıl önce elektrik kontağında çıkan ateşten evleri yanmıştı. Sonra şu anda oturdukları eve kiraya çıktılar. En büyük hedefleri yanan evlerini tamir etmekti. Gökhan da bu nedenle günlük 20 TL’ye annesi ile birlikte tarlada soğan toplamaya giderdi. Ağabeyi Habip de iş buldukça oto yıkamacı da çalışıyordu. Hep garibanlık içinde yaşadılar” dedi.

‘GERÇEK DEMOKRASİ İÇİN’ ÇÖZÜN

Olayla ilgili olarak dün TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu harekete geçti. Komisyonun AKP’li Başkanı Ayhan Sefer Üstün, dosya açtıklarını ve gerekirse komisyonu olağanüstü toplantıya çağırabileceğini söyledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu ise “Türkiye yargısız infaz rejiminden gerçek demokrasiye ancak bu olayların hesabını hukuk içinde sorarak varabilir. AKP iktidarında yargısız infazlar engellenememiş ve bunun hesabı gerektiği gibi sorulamamıştır” diye konuştu.

SİYAH MONTA 10 DAKİKADA 500 KURŞUN

Samsun-Amasya il sınırında meydana gelen olayla ilgili olarak ifade veren 12 asker savcılıktan salıverildi. Savcının tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk ettiği tim komutanı teğmen de tutuksuz yargılanmak üzere mahkemeden serbest bırakıldı.

Timin olay sırasında 500 mermi ateşlediği anlaşıldı. Askerlerin 3 saat süren olayı şöyle anlattıkları öğrenildi: “İstihbarat raporlarında gece saatlerinde oradan terör örgütü mensuplarının geçeceği belirtiliyordu. Raporlarda geçecek kişilerin üzerlerinde siyah montların bulunduğu belirtiliyordu. Bunun üzerine bölgeye pusu atıldı. Belirtilen saatte 2 kişinin geçtiği fark edildi ve raporlarda belirtildiği gibi siyah montlar vardı üzerlerinde. Yaklaşık 20 dakika bu kişiler izlendi. Daha sonra ‘dur jandarma’ diye 2 defa uyarıda bulunuldu. Ancak karşı taraftan 2-3 el silah sesi geldi ve ağaçlık bölgeye doğru kaçmaya başladılar. Bunun üzerine ateş açıldı. Oradan tam o saatte 2 PKK’lının geçeceği istihbaratını almıştık. 10 dakika boyunca yaylım ateşi açtık. Daha sonra canlı hedefe ateş açın emri verildi” dediği öğrenildi.