Göbeklitepe’de 20 yıl kazı başkanlığı yapan Klaus Schmidt’in Urfa’daki evi soyuldu. Schimdt’in evinde yer alan birçok eşyanın çalındığı belirtiliyor.

Arkeofili'de yer alan habere göre olayla ilgili soruşturma sürdürülürken, Schmidt’in eşi Çiğdem Köksal Schmidt, olaya sosyal medya hesabı üzerinden tepki gösterdi.

“Bir hafta sonra orada olacaktım” diyen Köksal yaptığı açıklamada, “Üç senedir dokunmaya, toplayıp kaldırmaya kıyamadığım hatıralarımızla, hayatımızın oradaki evde kalan izleri ile tekrar karşı karşıya kalmaya gidiyordum…Ama iki gün önce Urfa’daki evimize hırsız girmiş, talan etmişler her şeyi…boş odalarınki ile birlikte yedi adet klimayı sökecek, evin önüne park ettikleri kamyonete yükleyecek kadar fütursuzca hareket edebilen bir grup yapmış her şeyi…hadi bütün klimaları, beyaz eşyayı, satılabilecek her türlü nesneyi aldınız, özel eşyalarla ne işiniz vardı…yatak yorgandan, kalem-kağıda kadar her şeye, başkasına ait olana bu kadar rahat el uzatabilmek nasıl bir adiliktir…” dedi.

KLAUS SCHMİDT KİMDİR?

Prof. Dr. Klaus Schmidt, 2014 yılı Temmuz ayında tatil için bulunduğu Almanya’da geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirmişti.

Klaus Schmidt’in vefatından sonra Alman Araştırma Cemiyeti (DFG) ‘nin finanse ettiği “Yukarı Mezopotamya’nın erken Neolitik toplumu ve geçim” projesinin sorumluluğu, Alman Arkeoloji Enstitüsü (DAI) ‘nün Doğu Departmanı’ndan Prof. Dr. Ricardo Eichmann’a geçti.

Dr Lee Clare araştırma ekibinin çalışmalarını koordine ediyor. Göbekli Tepe’nin kültürel miras konularını da Alman Arkeoloji Enstitüsü’nün İstanbul Şubesi’nden Prof. Dr. Felix Pirson koordine ediyor.

Göbeklitepe’nin gelecek yıl UNESCO Dünya Kültür Mirası asıl listesine girmesi bekleniyor.