Mersin’de 16 yaşındaki V.K . isimli bir çocuğunun, gizli tanık ve ajanlık dayatmasını reddettiği için tutuklandığı bildirildi.

 

Kürt çocuklarının polis ve yargı kıskacında olduğu Mersin’de 30 gizli tanık mevcudiyetini korurken gizli tanık olmayı ve ajan olmayı kabul etmeyen çocukların da tutuklandığı ortaya çıktı.

 

Mersin’in Merkez Akdeniz İlçesi Şevketsümer Mahallesinde oturan Mardin-Midyat nüfusuna kayıtlı 16 yaşındaki V.K, “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” suçlamasıyla evine yapınla baskınla gözaltına alındı. Kürt çocuğu aynı gerekçelerle sevk edildiği Çocuk Mahkemesi tarafından tutuklanarak Mersin E Tipi Kapalı Cezaevine gönderildi.

 

25 Haziran günü İHD Mersin Şubesi’ne başvuruda bulunan V.K’nin Babası Abdulhamit Kaya, verdiği dilekçesinde “20-25 gün evvel beni telefonla Emniyet Müdürlüğüne davet ettiler. Ben de Emniyet Müdürlüğüne gittim. Bana oğlumun gizli tanık olmasını teklif ettiler. Ben teklifi kabul etmedim. Birkaç gün sonra oğlumu yakaladılar. Şu anda Mersin Cezaevi’nde yatıyor” dedi.

 

Baba Kaya, “Oğlumu ajan yapmak istediler. Eşim ve beni telefonla arayarak ve mesajla devamlı ajanlaştırmak istediler. Amaçlarına ulaşamadıktan sonra çocuğumu aldılar” diye ekledi.

 

İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi ise, konunun takipçisi olacaklarını ve çeşitli girişimlerde bulunacaklarını söyleyerek, Mersin’de çocukların zorla gizli tanık yapılmaya ve ajanlaştırılmaya çalışıldığına dikkat çekti.

 

Mersin’de son 2 yılda 80 çocuk sadece gizli tanık ifadelerine dayandırılarak tutuklandı ve halen dosyalara göre 30 gizli tanık var.

 

MELİHA GÜNDÜZ / ANF / MERSİN