Diyarbakır’da gizli tanık ifadesiyle 14 yıl üç ay hapis cezasına çarptırılan ve 2009’dan bu yana cezaevinde olan 24 yaşındaki Şiyar Dala, Yargıtay’ın bozma kararının ardından yeniden görülen davada beraat etti. Dala, hapis yattığı süre için 130 bin TL’lik tazminat davası açtı.

76 YIL HAPSİ İSTENDİ

Özel bir firmada işçi olarak çalışan Şiyar Dala, 2009 yılının Aralık ayında dört ayrı molotof ve taşlı saldırı eylemine katıldığı yönünde gizli tanık ifadesi nedeniyle gözaltına alındı.

Suçlamaları kabul etmeyen Dala mahkemece tutuklanırken, 2010 yılında özel yetkili 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘Terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’, ‘İzinsiz patlayıcı madde bulundurmak’, ‘Etkin direnme’, ‘İzinsiz yapılan gösterilere silahla katılmak’ ve ‘Terör örgütü propagandası yapmak’tan 76 yıl hapis cezası istemiyle yargılanmaya başlandı.

GİZLİ TANIK HEM GÖRMÜŞ HEM DUYMUŞ!

İddianamede Şiyar Dala’nın, ‘gizli tanık ifadelerine göre eylem ve saldırılara katıldığının tespit edildiği’ belirtildi.

 ‘Anahtar’ kod adlı gizli tanığın Dala’ya ilişkin ifadesi şöyle: “Şiyar Dala’nın polis panzerine molotoflu ve taşlı saldırıda bulunduğunu gördüm. Gece yedi aracın yakılması, dört bankanın ATM’sine ve PTT binasına molotof atılması olayında bulunduğunu da kendi aralarında konuşmalarında duydum.”

2013 yılının Ekim ayında görülen son duruşmada savunma yapan Şiyar Dala, “Sadece bir gizli tanık ifadesi ile yıllardır tutukluyum. Bu eylemlere katılmadım. Ben sabahtan akşama kadar çalışan biriyim. Suçlamayı reddediyorum” dedi.

Davayı karara bağlayan mahkeme, Şiyar Dala’yı katıldığı iddia edilen eylemlerle ilgili olarak 14 yıl üç ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkemenin açıkladığı gerekçeli kararda, Dala’nın üç bankanın ATM’sine ve PTT binasına molotof atılması eylemlerine katıldığının gizli tanık tarafından ‘duyulduğu’ belirtildi.

YARGITAY BOZDU, DALA TAHLİYE EDİLDİ

Gerekçeli kararın açıklanmasının ardından Şiyar Dala’nın avukatı Sidar Demiroğlu dosyayı Yargıtay’a taşıdı. Temyiz başvurusu yapan Demiroğlu, müvekkilinin beş yıldan bu yana sadece bir gizli tanığın ifadesi ile tutuklu olduğunu belirterek, kararın bozulmasını istedi.

Dosyayı görüşen Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi 26 Eylül 2014 tarihli kararında Şiyar Dala hakkında verilen hapis cezası kararının bozulmasına hükmetti.

Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi kararında, gizli tanık ifadesinin tek başına hükme esas teşkil etmeyeceği vurgulandı. Bu karar üzerine Şiyar Dala tahliye edildi.

’19 YAŞINDA CEZAEVİNE GİRDİM, 24 YAŞINDA ÇIKTIM’

Dala, boşu boşuna hapis yattığı beş yılın ardından gelen beraat kararı üzerine 130 bin TL maddi ve manevi tazminat talebiyle mahkemeye başvurdu.

“19 yaşında cezaevine girdim, 24 yaşında çıktım. Dosyamda gizli tanık ifadesi dışında hiçbir delil yoktu” diyen Dala, adaletin geç de olsa tecelli ettiğine sevindiğini ancak en güzel yıllarının bir hiç uğruna cezaevinde geçtiğini kaydetti. (Diken)