Ankara Emniyeti’nin, Gezi eylemleri sırasında kafasına isabet eden biber gazı kapsülü nedeniyle yaralanan Dilan Dursun soruşturmasına göndermediği kamera görüntülerini, göstericilerin sanık olarak yargılandığı davaya gönderdiği ortaya çıktı.

Hürriyet’ten Mesut Hasan Benli’nin haberine göre savcılık, sanıkların yargılandığı davada savunma avukatlığı yapan Tonguç Cankurt’un uyarısı üzerine durumu fark etti ve Emniyet’ten olay anına ilişkin gönderilmeyen görüntüleri ‘yeniden‘ talep etti. Emniyet yaklaşık 10 ay aradan sonra yeni görüntüleri soruşturma dosyasına göndermek zorunda kaldı.

Dilan, yine Gezi eylemlerinde polis kurşunuyla öldürülen Ethem Sarısülük’ün cenazesi için Kızılay’da toplanan kitleye polisin saldırması sonucu, 16 Haziran 2013′te başından yaralanmıştı. Uzun süre hastanede kalan Dilan’ın şikâyetiyle başlatılan soruşturmada, savcılık 24 Haziran 2013’te olay yerine ilişkin kamera kayıtlarının tamamını Emniyet’ten istemişti.

Emniyet’in 8 Temmuz’da savcılığa gönderdiği görüntülerde, Dilan’ın vurulduğu Kurtuluş Kavşağı’nda yaşananların tamamını kaydeden ‘0199′ no’lu MOBESE kayıtları yer almadı.

35 KİŞİ YARGILANINCA KAYITLAR ORTAYA ÇIKTI

Bu soruşturma devam ederken, savcılık Sarısülük’ün cenaze törenine katılan 35 kişi hakkında ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’ suçundan dava açtı. Dilan’ın soruşturmasına gönderilmeyen 0199 No’lu MOBESE’ye ait görüntüler, Ankara 16’ncı Asliye Ceza Mahkemesi’nin baktığı bu davaya sunuldu.

Avukat Cankurt’un uyarısıyla, Savcı Ali Kuşçuoğlu, Emniyet’e yazı yazarak kayıtların gönderilmesini istedi. Emniyet de 21 Şubat 2014’te savcılığa gönderdiği yazıda bu kayıtlarla beraber daha önce gönderilmeyen yeni görüntüleri de iletti. Görüntüler, 19 Mart 2014’te incelenmek üzere Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı’na gönderildi.