Ayça Örer / Radikal

Fotoğraf Vakfı raporuna göre, 31 Mayıs-8 Temmuz arasında İstanbul'da gerçekleştirilen eylemlerde gözaltına alınan, şiddete maruz kalan ve fotoğrafları silinen fotoğrafçı sayısı 111.

“Atlas Dergisi editörü Sinan Çakmak fotoğraf makinesini kaldırdı. Hemen ardından bir ses duydum. Gözüme kan doldu.”

8 Temmuz günü gözüne atılan cisimle yaralanan Mehmet Kaçmaz yaşadığı olayı böyle özetliyor. Gözünün hemen üzerine gelen ve göz kapağının üzerini parçalayan cisimle geçici görme kaybı yaşayan Mehmet Kaçmaz Nar Fotoğraf Ajansı’nın fotoğrafçılarından biri.

Eylemleri başından beri izleyen Kaçmaz, olaylar sırasında gazetecilik kimliğinin anlaşılması için özellikle çaba sarfettiklerini anlatıyor:

“O gün bir tuhaflık vardı. Sık sık birbirimize ‘TOMA'ya, akreplere arkanızı dönmeyin’ diyorduk. Yanımızdan bir akrep dönüp önümüzden geçti. Galatasaray ’a doğru gitti. Tekrar bize doğru geldiğini görünce arkamı döndüm, namlu bize çevrildi. Sinan fotoğraf makinesini kaldırdı. Ben döner dönmez bir ses duydum. Bilyenin tahtaya vurma sesi gibi. Gözümü tuttum. Kan geldiğini görünce yaralandığımı anladım.”

Kaçmaz’ın gözüne plastik cerrahiyle müdahale edildi. Göze gelen cismin ne olduğu anlaşılamadı. Retinasında yırtılma olmadığı için, gözü düzeldi.

100'DEN FAZLA SALDIRI

Fotoğraf Vakfı, 31 Mayıs-08 Temmuz arasında yaralanan, gözaltına alınan, polis baskısına maruz kalan gazeteci ve belgesel fotoğrafçılarının listesini açıkladı.

Vakfın verilerine göre Gezi eylemlerinde 8 Temmuz 2013 tarihi itibariyle saptanabilen olay sayısı 100’ü aştı. 40 günlük zaman dilimi içinde İstanbul ve Ankara ’da 111 basın çalışanı ve belgesel fotoğrafçı yaralandı, gözaltına alındı, çalışmaları engellendi, fotoğrafları sildirildi.

Vakıf raporunda sarı basın kartının gazeteciler için önleyici bir durum yaratmadığı belirtiliyor. Vakfın listesinde medyanın her kesiminden isimler bulunuyor. Aralarında topuğu gaz fişeğiyle parçalanan Gençer Yurttaş, gözünden yaralanan Mehmet Kaçmaz, başından yaralanan Ahmet Şık , plastik mermiyle ayağından yaralanan Russia Today gazetesinden Alexandra Bondarenko, gaz bombasıyla belinden yaralanan Milliyet gazetesinden Bünyamin Aygün, gazdan fenalaşarak baygınlık geçiren Milliyet gazetesinden Hüseyin Özdemir gibi isimler var.

Vakalarda gaz fişeği ve plastik mermiyle yaralanma en sık görülen yaralanma şekli. Fotoğraf muhabirlerinin ortak şikayeti makinelerinin de parçalanması. Vakıf raporunu İstanbul Valiliği’ne de sunacak.