Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Halkevi ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 21 kişinin, 42 yıl önce son bulan “Türkiye Halk Kurtuluş Partisi – Cephesi (THKP-C) örgütü üyeliği” suçlamasıyla dinlendiği ortaya çıktı.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, “THKP-C örgütü üyeliği” suçundan dinlenenlerle ilgili fezlekede polis, Gezi eylemlerinde hiç olmayan olayları olmuş gibi gösterdi. Fezlekede, Başbakanlık binası, Meclis, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık Resmi Konutu ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Merkezi gibi binalara saldırıldığı iddia edildi.

Ayrıca, TMMOB, Çağdaş Hukukçular Derneği, Türk Tabipler Birliği, barolar, İnsan Hakları Derneği (İHD) gibi kuruluşların eylemcileri teşvik ettiği savunuldu. Ancak aylarca mahkeme kararıyla yapılan dinlemelerde suç unsuruna rastlanmadı.

Bunun üzerine, Cumhuriyet Başsavcılığı, 21 kişiye bilgilendirme yazısı göndererek dinlendiklerini bildirdi.

Polis fezlekesinde; uluslararası yayın yapan CNN, BBC, El Cezire, The Economist gibi medya da yer aldı. Söz konusu medya kuruluşları, “Olayları çarpıtarak dünyaya servis etmek ve Türkiye’de halk ayaklanması çıktığına dair yanlış ve taraflı haber vermek”le suçlanıyor.