Antalya’da Gezi Parkı protestolarına destek eylemlerinde 25 yaşındaki Erdem Kara’ya orantısız güç uyguladıkları iddiasıyla yargılanan 6 polisten B.A., "Görüntüleri izleyince ben bile kendi halime şaşırdım. Olayın psikolojisi ile günlerce istirahat etmeden, bu kadar saat nasıl sağlıklı görev yapılır?" diye konuştu.

Hürriyet’te yer alan habere göre; Antalya’da Taksim Gezi Parkı protestolarına destek eylemlerinde Erdem Kara’ya orantısız güç uyguladıkları iddiasıyla 6 polisin yargılanmasına başlandı. Polisler hakkında 4.5 yıla kadar hapis istemiyle açılan davada Erdem Kara’yı Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkan Yardımcısı Münip Ermiş ve ÇHD Antalya Şube Başkanı Nusret Gürgöz savundu.

Antalya 28’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya 6 polis katıldı. Polisler savunmalarında kanunda kendilerine tanınan ’zor kullanma’ yetkisini kullandıklarını belirterek suçlamaları reddetti.

Sanık polis memuru B.A. ise Antalya’da başlayan Gezi Parkı olayları ve devam eden günlerde 8-10 gün istirahat etmeden, yemek yemeden, eve bile gitmeden, uyumadan görev yaptıklarını belirterek, olaylar sırasında refüjlerdeki çimlerde uyuyarak dinlendiklerini anlattı.

Antalya’daki olaylarda Cumhuriyet Meydanı’nda binlerce kişi demokratik şekilde protestolarını yaparken, Gazi Bulvarı’nda Ak Parti il binasına yakın noktada toplanan grubun ortalığı yakıp yıktığını anlatan sanık polis memuru, "Görüntüleri izleyince ben bile kendi halime şaşırdım. Olayın psikolojisi ile günlerce istirahat etmeden olayları kontrol etmek için çalıştık. O psikoloji ile bu kadar saat nasıl sağlıklı görev yapılır, bunu da mahkemenin takdirine bırakıyorum" diye konuştu.

SUÇ İŞKENCE SUÇUDUR

Gezi Parkı olayları sırasında polis şiddetiyle karşılaşan Erdem Kara ise sanık polislerin olayı masumlaştırmak istediğini savundu. Şikayetçi olduğunu tekrarlayan Kara, "Sanıkların diğer göstericilerin hıncını benden almaları masumane bir hareket değildir" dedi. Kara’nın avukatı Gürgöz, dava dosyası bir bütün olarak incelendiğinde polislerin eylemlerinin ’işkence’ ve ’kasten adam öldürmeye teşebbüs’ kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini savunarak mahkemenin görevsizlik kararı vermesini istedi. Gürgöz, davanın Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesi gerektiğini savundu.

Mahkeme heyeti polislerin fiillerinin işkence kapsamına girecek nitelikte ve yoğunlukta olmadığına karar vererek görevsizlik istemini reddetti. Avukat Münip Ermiş, mahkemenin bu kararına itiraz ederek, yoğunluk ve niteliğin işkencenin belirlenmesi konusunda kriter olamayacağını savunarak, "Bir hareketle de işkence oluşabilir. Önemli olan sanığın kastıdır. Sanık yakalama kastıyla değil yaralama, cezalandırma kastıyla hareket ediyorsa suç oluşmuştur" dedi. Ermiş, Ali İsmail Korkmaz davasını örnek göstererek, "Bizim olayımız da benzer bir olaydır" dedi.

BİR YILDIR TAKİPTE

Sanık polislerin avukatı Pınar Hakimoğlu ise polis şiddetine maruz kalan Kara’nın ifadelerinde samimi olmadığını belirterek, Antalya’daki Gezi protestoları sırasında çekilmiş fotoğraflarıyla birlikte Aralık ayının başında Antalya Sanatçılar Derneği’nin (ANSAN) boşaltılması sırasında çıkan olaylarda çekildiği iddia edilen fotoğrafları mahkemeye delil olarak sundu.

Avukat Ermiş, ANSAN fotoğraflarına itiraz ederek, "Bunlar herhangi bir dava açılmamış bir olaya ilişkin fotoğraflardır. Bu fotoğrafların çekilmesine ilişkin bir mahkeme kararı yok ise bu suçtur" dedi, Ermiş, fotoğraflarla ilgili avukatlar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Avukat Gürgöz ise mahkemede 12 Eylül mantığıyla savunma yapıldığını belirterek mahkemeye sunulan delillerden Erdem Kara’nın olaylar öncesi ve sonrasında ve hatta bu yılın Aralık ayına kadar uzanan bir süreçte takip edildiğinin anlaşıldığını söyledi.

Konuşmaların ardından mahkeme, Kara’nın avukatlarının görevsizlik kararının reddine itiraz edeceklerini belirttiği gerekçesiyle itiraz sonucu gelene kadar beklenmesine karar vererek davayı 7 Nisan 2015 tarihine erteledi.

DAVA ÇIKIŞI GERGİNLİK

Dava çıkışında Erdem Kara’nın yakınları ve polis memurları arasında gerginlik yaşandı. Duruşmayı izleyen Erdem Kara’nın annesi polislere tepki gösterince adliye koridorları bir anda gerildi. Polis memurları ve Kara’nın yakınları arasında yaşanan sözlü tartışma avukatların araya girmesiyle yatıştırılırken taraflar adliyenin farklı kapılarından dışarıya çıkarıldı.