Gezi Direnişi'nde 15 yaşındaki oğlu Berkin Elvan'ı kaybeden Sami Elvan ile polis saldırısında gözünü kaybeden Volkan Kesanbilici, Gezi Direnişi'nin 3'üncü yıl dönümünde, topluma "Gezi ruhunu yükselt adaletsizliğe sessiz kalma çağrısı yaptı.

Hem Elvan'ın hem Kesanbilici'nin talebi ise ortak: Adalet.

Gezi Parkı'ndaki ağaçların kesilip yerine Topçu Kışlası adı verilen AVM projesinin yapılacağının duyulması sonrası 31 Mayıs'ta başlayan ve AKP iktidarına karşı demokrasi ve özgürlük talebiyle geniş toplumsal kesimleri içine alan bir halk ayaklanmasına dönüşen Gezi direnişinin 3'üncü yıldönümü.

Evrim Kepenek’in DİHA’daki haberine göre, devletin halk ayaklanmasını bastırmak için her türlü şiddet yöntemine başvurması sonucu ülke geneline yayılan protestolara polis saldırısında Türk Tabipler Birliği (TTB)'nin verilerine göre 12 kişi yaşamını kaybederken, 31 kişi ise polisin attığı gaz fişeği nedeni ile gözünü kaybetti.

Gezi Direnişi'nde yakınlarını kaybedenler başta olmak üzere gözlerini kaybedenlerin de dahil olduğu çok geniş bir toplumsal muhalefet, adeta "Gezi Ailesi"ni kurmuş durumda.

Volkan Kesanbilici, kendisi gibi gözünü kaybeden yaklaşık 31 kişi olduğunu, buna neden olan hiçbir polis hakkında soruşturma dahi açılmadığını söyledi.

Tarlabaşı'nda Çağdaş Küçükbattal ve Selim Polat'ında gözünü kaybettiğini hatırlatan Kesanbilici, yaralılara dair hiçbir soruşturma açılmadığını yaşamını kaybedenlere ilişkin ise açılan dosyaların da adliye raflarında bekletildiğini belirtti.

'ANA AKIM DEŞİFRE OLDU'

Gezi Direnişi sonrasında çok güçlü bir toplumsal muhalefetin ortaya çıktığını, özellikle çok farklı kesimden insanın bir arada direnebileceği gerçeğinin açığa çıktığını belirten Kesanbilici, halkın kendi gücünü de yine direniş ile fark ettiğini söyledi.

Yine toplumun medyanın gerçek yüzünü gördüğünü ve "Kürt illerindeki katliamları biz bu ana akım medyadan mı izliyorduk?" diye sorgulamaya gittiğini söyleyen Kesanbilici, Türkiye'nin farklı bölgelerinden çok sayıda insanın direnişe dahil olmasının nedeninin de medyanın deşifre olması ile açıkladı.

'GEZİ RUHU SUR’DA CİZRE’DE YAŞIYOR'

Gezi Direnişi ruhunun hala sokaklarda olduğunu ve bugün Sur'da Cizre'de yaşadığını belirten Kesanbilici, toplumun yaşanan adaletsizliklere tepkisiz kalmamasını istedi. Direniş sırasında 15 yaşındaki oğlu Berkin Elvan'ı kaybeden Sami Elvan da tıpkı Kesanbilici gibi, toplumum sessizliğine tepki gösterirken Elvan'a ilişkin soruşturmada bir adım dahi atılmamasını eleştirdi.

Elvan, "Meselenin 3 ağaç meselesi olmadığı ortada. Aklıma gelen tek şey iktidarın halka yönelik dayatmaları" dedi. Aradan geçen 3 yılın kendileri için çok zor geçtiğini söyleyen Elvan, "Bu acıyı ömrümün sonuna kadar taşıyacağım. Biz bu acıyı taşırız ancak istiyoruz ki kimse artık böyle acılar yaşamasın. Kimse polis şiddeti sonucu yaşamını kaybetmesin. Biz bunu istiyoruz" dedi.

'HALK TÜM HAKSIZLIKLARIN HESABINI SORACAK'

İstendiği takdirde çocuğunun katili polisin anında tespit edilebileceğini belirten Baba Elvan, "Devlet şuan isterse sadece bir saatte bu sicil numaraları üzerinden iddianameyi hazırlayarak sorumluları yargı önüne çıkabilir. Benim adalete inancım var. Hakimlerin üzerindeki baskıyı biliyoruz. Baskı iktidardan geliyor. 7 Haziran'dan sonra bu durum değişmişti. Mahkemeye gittiğimizde bunu hissediyorduk. 1 Kasım'dan sonra yine eski durumlarına döndüler. Baskı arttı. Şimdiki iktidar şuanda zirvede o zirveden inecekler. Halk o zaman tüm haksızlıkların hesabını soracak"