Kayseri'de, 1 Haziran 2013'te kent genelinde Gezi Parkı direnişine destek amacıyla başlayan eylemlerde gözaltına alınan ve haklarında dava açılan 161 kişinin yargılandığı davanın duruşması görüldü.

ANF’de yer alan habere göre, Kayseri'de, 1 Haziran 2013'te kent genelinde Gezi Parkı direnişine destek amacıyla başlayan eylemlerde gözaltına alınan ve haklarında "Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet", "Görevi yaptırmamak için direnme", "Hakaret', "Kamu malına zarar verme" ve "Mala zarar verme" suçlarından dava açılan 161 kişinin yargılandığı davanın duruşması görüldü. 8'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasına, avukatlar ve tutuksuz yargılananların bazıları katıldı.

Olay gününe ait kamera kaydı görüntülerinin de izletildiği duruşmada, haklarında dava açılanlar suçlamaları kabul etmeyerek beraatlarını talep etti.

Müvekkillerinin herhangi bir suç işlemediğini savunan avukatlardan Seçkin Öztürk, "Devlet malına zarar vermek, kamu görevlilerine hakaret ya da üzerlerine atılı diğer suçları işleme kastıyla hareket etmemiştir. Eyleme katılanlardan hiçbiri, orada suç işlemek için bulunmadı. Herkes anayasal hakkını kullanmıştır. Bu nedenle bütün sanıkların beraatını talep ediyorum" dedi.

Sistemi eleştiren ve sanıkların suçsuz olduğunu belirten avukatlarından Nebahat Ülker de, "Torba kanunlar gibi torba suç üretilmiştir. Müvekkillerim en doğal hakları olan demokratik haklarını kullanmıştır. Eylemlerinde herhangi bir suç unsuru oluşmamıştır. Beraatlarını talep ediyorum" diye konuştu.

Duruşma sonunda 1 kişi "kamu malına zarar vermek", 2 kişi "mala zarar vermek" ve 25 kişi de "Kamu görevlisine direnme" suçlarını işlediği gerekçesiyle, 5 ay ile 1 yıl arasında değişen hapis cezası verildi. Mahkeme cezalarda "hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına" karar verdi.