İzmir Adliyesi önünde basın açıklaması yapan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi üyesi bir grup avukat, Roboski’de 34 kişinin öldürüldüğü hava operasyonunda talimatı verdiğini ileri sürdükleri Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel hakkında suç duyurusunda bulundu.

Taraf’ta yer alan habere göre, İzmir Adliyesi önündeki basın açıklamasına ÇHD üyesi yaklaşık 30 avukat katıldı. Ellerinde ‘Roboski katliamının sorumluları yargılansın’ yazılı döviz taşıyan grup adına konuşan ÇHD İzmir Şubesi Başkanı Şule Arslan Hızal, üç yıl önce Roboski’de 34 yoksul insanın, devlet tarafından bombalanarak katledildiğini söyledi.

'34 KÜRT KÖYLÜSÜ KASTEN ÖLDÜRÜLDÜ'

Hızal, şöyle konuştu:

“Genelkurmay Askeri Savcılığı Roboski’de 34 kişinin katliamı ile ilgili başlattığı soruşturmada, şüpheli askerler hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Oysa takipsizlik kararında şu tespit dahi katliamın kasıtlı yapıldığını ortaya koymaktadır; ‘…saat 22.14’te hareketsiz bekleyen üçüncü grubun tespit edildiği, dördüncü bombanın 22.26’da bu gruba atıldığı ve 34 kişinin öldüğü…’ İşte gerçek bu. Türkiye Cumhuriyeti’nin Genelkurmayı top atışlarından uçak bombalamalarından sonra silahlı örgüt üyelerinin toplu olarak hareketsiz kalmayacaklarını, mümkün olan en geniş şekilde dağılacaklarını bilmiyor mu? Bilmesine rağmen 34 yoksul Kürt köylüsü kasten öldürüldü.

Emri veren ‘Bu ülkeyi koruyorum’ diyen ordunun başındaki Necdet Özel’dir. Ecelsiz ölen kim varsa bu ülkede, unutturmamak, hesabını sormak için mücadele ettik, edeceğiz.”

Ayrıca Hızal, ilk kez böyle bir suç duyurusunda bulunulacağını dile getirdi. Bir süre “Katil devlet hesap verecek” diye slogan atan grup, ardından suç duyurusunda bulunmak üzere adliyeye girdi.