Halkların Kardeşliği İçin Gençlik Platformu, 21 Şubat Dünya Anadil Günü'nde sokakta Kürtçe ders verdi. Gençler, "Anadilinde eğitim talebimiz en temel insani hakkımızdır ve bir an önce kabul edilmelidir" dedi.

İSTANBUL- Bugün 21 Şubat Dünya Anadil günü. Halkların Kardeşliği İçin Gençlik Platformu'ndan üniversite öğrencileri Yıldız Teknik Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü önünde sembolik bir Kürtçe dersi düzenledi.

Ellerinde, çeşitli renklerde Kürtçe alfabede bulunan "W", "X" ve "Q" harflerini taşıyan Platform üyeleri, "Be, zıman, jiyan, na be", "Biji bıratiya gelan" sloganlarını attı.

Platform adına Kürtçe ve Türkçe olarak yapılan açıklamada "Bugünün anlam ve önemi bizim yaşadığımız coğrafyada en güncel olarak Kürt halkının anadiline ve anadilinde eğitim hakkına tekabül etmektedir.Yıllardır inkara maruz kalan Kürtçe bugün sistemin kabullenmek zorunda kaldığı bir gerçekliktir.Fakat bu sefer insanın en doğal hakkı olan anadilinde eğitim hakkı tanınmamaktadır" denildi.

Anadilinde eğitim hakkını savunanların "bölücülükle" itham edildiğini, son dönemde MGK'nın yaptığı açıklamayla tüm demokrasi söylemlerinin içinin boş olduğu ifade edilen açıklamada, "Tek dil, tek millet ibaresinin MGK toplantısında sık sık vurgulanması aslında devlet zihniyetinin hiç değişmediğinin göstergesidir" denildi.

"En doğal insani hak olan anadilinde eğitim hakkının tanınmaması demokrasi kelimesinin neresiyle bağdaşır?Anadilinde eğitim hakkını savunanların cezaevlerine tıkılması, üniversitelerde soruşturmalara ve okuldan atılmalara maruz kalması demokrasi kelimesinin neresiyle bağdaşır?" diye soran gençler, "Bu zihniyetin ve bu tip uygulamaların demokrasiyle uzaktan yakından alakası yoktur" şeklinde konuştu.

Uluslararası sözleşmelerde anadil ve anadilde eğitim hakkı korunma altına alındığının, devletin bu anlaşmaların çoğunu imzalamadığının altını çizen gençler, "Hiçbir insan anadilinden koparılamaz ve asimile edilemez. Bu bir insanlık suçudur. Anadilinde eğitim talebimiz en temel insani hakkımızdır ve bir an önce kabul edilmelidir" ifadelerini kullandı.